Kosovo face un "pas istoric" spre aderarea la Consiliul Europei

Kosovo a trecut luni prima etapă formală de aderare la Consiliul Europei, organism internaţional pentru drepturile omului cu sediul la Strasbourg.

343 afișări
Imaginea articolului Kosovo face un "pas istoric" spre aderarea la Consiliul Europei

Comitetul ministerial al Consiliului Europei a decis să transmită cererea de aderare a Kosovo la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, a votat împotrivă.

"Cu 33 de voturi pentru, şapte împotrivă şi cinci abţineri, Comitetul de Miniştri al CoE a acceptat cererea de aderare a Kosovo şi a iniţiat procesul de aderare, solicitând APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) să pregătească un aviz privind aderarea", a scris pe Twitter ambasadorul Kosovo la Bruxelles, Agon Bajrami, potrivit Euractiv.

Premierul Albin Kurti a salutat vestea pe reţelele de socializare şi a mulţumit miniştrilor kosovari pentru activitatea lor, precum şi partenerilor şi statelor membre pentru sprijinul lor continuu.

"Comitetul de Miniştri al statelor membre, cu peste două treimi din voturile necesare, a sprijinit astăzi cererea de aderare a Kosovo la Consiliul Europei, încheind astfel prima fază a aderării depline a Republicii noastre la această importantă organizaţie internaţională", a declarat el.

Kosovo şi-a depus cererea de aderare în mai 2022, la două luni după ce Rusia a fost expulzată din consiliu în urma invaziei sale în Ucraina.

Consiliul Europei este cel mai important organism pentru drepturile omului de pe continent şi are 46 de state membre, inclusiv cele 27 de state membre ale UE.

Ministrul de externe Donika Gervalla a descris decizia ca fiind istorică şi "poate cea mai importantă de la independenţa noastră".

"Rămâne mult de lucru. Procesul de aderare este lung şi plin de provocări. Dar, la finalul procesului, Republica Kosovo îşi va ocupa locul care i se cuvine ca membru al Consiliului Europei", a scris luni Gervalla pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici