Kremlinul respinge "ingerinţele" externe în Ucraina, după ce Merkel l-a sunat pe Putin

Preşedinţia Rusiei a catalogat drept inadmisibile "ingerinţele" externe în afacerile Ucrainei, după ce cancelarul Angela Merkel l-a îndemnat pe preşedintele Vladimir Putin să susţină un "dialog constructiv" între putere şi opoziţie, la Kiev.

1079 afișări
Imaginea articolului Kremlinul respinge "ingerinţele" externe în Ucraina, după ce Merkel l-a sunat pe Putin

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Referitor la situaţia din Ucraina, insistăm asupra faptului că orice ingerinţă externă este inadmisibilă", a comunicat Kremlinul.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, să pledeze pentru "un dialog constructiv între opoziţie şi putere", în Ucraina.

Angela Merkel i-a dat telefon şi preşedintelui Viktor Ianukovici, îndemnându-l să continue dialogul, avertizând împotriva unor noi violenţe şi propunând ajutorul Germaniei şi al Uniunii Europene pentru depăşirea crizei din Ucraina.

Catherine Ahton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a cerut miercuri, la Kiev, încetarea "violenţelor şi a actelor de intimidare" în Ucraina, pledând pentru un "dialog real" între putere şi opoziţie. "Dialogul între putere şi opoziţie trebuie să fie un dialog real", a adăugat Ashton după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Viktor Ianukovici.

Catherine Ashton, care se va întâlni şi cu liderii opoziţiei ucrainene, a sosit marţi seară la Kiev, după summitul UE-Rusia, desfăşurat la Bruxelles. Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut liderilor europeni să evite "ingerinţele" în afacerile interne ale Ucrainei. Discuţiile continuau, miercuri, în Parlamentul Ucrainei pe tema unui plan de amnistiere a protestatarilor arestaţi în cursul manifestaţiilor opoziţiei.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost abrogate marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici