Lakhdar Brahimi îndeamnă la formarea unui guvern de tranziţie cu puteri depline în Siria: "Schimbarea trebuie să fie reală"

Emisarul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, a cerut joi o schimbare "reală" în Siria şi formarea unui guvern de tranziţie cu puteri depline înaintea organizării de alegeri, pentru a pune capăt unui conflict armat soldat cu peste 45.000 de morţi în decurs de 21 de luni.

102 afișări
Imaginea articolului Lakhdar Brahimi îndeamnă la formarea unui guvern de tranziţie cu puteri depline în Siria: "Schimbarea trebuie să fie reală"

Lakhdar Brahimi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Schimbarea cerută nu trebuie să fie cosmetică, poporul sirian are nevoie şi cere o schimbare reală, şi toată lumea înţelege acest lucru", a declarat trimisul special al ONU şi al Ligii Arabe într-o conferinţă de presă la Damasc.

"Trebuie să fie format un guvern dotat cu puteri depline (...), care să asume puterea pe perioada de tranziţie. Această perioadă tranzitorie se va încheia odată cu alegerile", a adăugat el.

Brahimi nu a precizat, totuşi, vreun termen pentru aceste alegeri, care ar putea fi "fie prezidenţiale, dacă există un acord pentru păstrarea unui regim prezidenţial, fie (doar) parlamentare, dacă există un acord în vederea unei schimbări către un regim parlamentar".

"Perioada de tranziţie nu trebuie să conducă la prăbuşirea statului şi instituţiilor sale", a insistat el.

Alegeri parlamentare au avut loc în mai 2012, pentru un mandat de patru ani, iar mandatul preşedintelui Bashar al-Assad se încheie în 2014.

"La ora actuală, nu prezentăm un proiect complet, preferăm să avansăm un proiect asupra căruia părţile să îşi dea acordul cu scopul de a facilita aplicarea acestuia. Dacă acest lucru nu se realizează, ultima soluţie este să se meragă la Consiliul de Securitate, care va adopta o soluţie cu caracter constrângător", a mai declarat emisarul internaţional pentru Siria.

Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit, până în prezent, să adopte o rezoluţie de act tip, Moscova şi Beijingul, prinicpalii aliaţi ai regimului sirian, utilizând dreptul de vot de veto pentru a bloca orice rezoluţie care îl condamnă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici