Le Progres: Romii evacuaţi vineri şi poliţia franceză se joacă de-a şoarecele şi pisica

Romii evacuaţi vineri dintr-o tabără din Saint-Etienne, în sud-estul Franţei, caută un loc unde să stea, în timp ce poliţia are ordinul de a-i împiedica să se instaleze undeva pe termen lung, jucându-se astfel de-a şoarecele şi pisica, relatează Le Progres, în ediţia electronică de duminică.

17 afișări
Imaginea articolului Le Progres: Romii evacuaţi vineri şi poliţia franceză se joacă de-a şoarecele şi pisica

Le Progres: Romii evacuaţi vineri şi poliţia franceză se joacă de-a şoarecele şi pisica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dintre cei aproximativ 100 de romi evacuaţi, zece au acceptat oferta prefecturii de a se întoarce în România, dar cei mai mulţi nici nu vor să audă de o întoarcere în propria ţară. "Condiţiile lor de viaţă sunt mult mai proaste decât aici, unde se confruntă cu sărăcia şi rasismul", afirmă Georges Gunther, membru al colectivului care îi susţine.

Poliţia are însă ordine stricte, de a-i împiedica să se instaleze undeva. În cel mai rău caz, dacă reuşesc să intre într-o clădire, poliţia trebuie să îi evacueze cât mai repede. Acest lucru s-a întâmplat sâmbătă, când aproximativ 80 de romi rămaşi fără adăpost au forţat intrarea în fosta clinică La Jomayère.

Dar imediat după ce au intrat aici, în cursul dimineţii, poliţia a venit să îi avertizeze în legătură cu expulzarea lor iminentă. Această avertizare nu a avut niciun rezultat, fiind nevoie de o a doua interveţie. Sâmbătă seara, romii rătăceau pe străzile din centrul oraşului.

"Nu vrem să se instaleze în mod durabil din moment ce ocupă o clădire ilegal", susţine Patrick Férin, secretar general al prefecturii. "Dar nu li se propune nicio locuinţă legală", îi dă replica Georges Gunther, care critică municipalitate pentru că ar fi pus la dispoziţia romilor, în urmă cu doi ani, terenul de pe care aceştia au fost evacuaţi vineri. Pe respectivul teren, locuinţele improvizate sunt încă acolo, iar zona este supravegheată de un paznic. Primarul a promis că va face curat în zilele următoare.

Patrick Férin afirmă că "propunerea statului de a-i ajuta să se întoarcă în ţara lor de origine este în continuare valabilă", dar el ştie că romii nu pot fi obligaţi să se întoarcă în România pentru că sunt cetăţeni europeni, iar în această calitate pot circula liber, atât timp cât au acte în regulă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici