Legea americană privind legitima apărare, criticată la nivel înalt

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a condamnat marţi legile, cum ar fi cea de legitimă apărare din Florida, care "creează conflicte în cartiere", la trei zile după achitarea unui agent de securitate care a ucis un tânăr de culoare, Trayvon Martin.

296 afișări
Imaginea articolului Legea americană privind legitima apărare, criticată la nivel înalt

Legea americană privind legitima apărare, criticată la nivel înalt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul Justiţiei, care a vorbit la Orlando (Florida, sud-est) în faţa Convenţiei Anuale a NAACP, o organizaţie pentru apărarea drepturilor persoanelor afro-americane, a afirmat că a fost suficient "timp pentru a contesta aceste legi care extind într-o manieră nereuşită domeniul apărării legitime şi creează conflicte în cartierele noastre".

"Aceste legi încearcă să repare ceva ce nu s-a stricat niciodată", a afirmat ministrul, adăugând că "întotdeauna a existat legitima apărare în cazul unei riposte mortale dacă - şi "dacă" este important - nu este posibil să te salvezi în condiţii de deplină siguranţă".

"Permiţând şi încurajând situaţiile violente apărute în spaţiul public, astfel de legi subminează siguranţa publică. Lista tragediilor care au fost provocate de aceste legi este lungă şi implică prea multe persoane nevinovate", a adăugat el, continuând: "trebuie să luăm discutăm legile care mai mult creează violenţă, decât salvează".

De asemenea, secretarul s-a referit la legea votată în 2005 în Florida, adoptată de alte 30 de state, care autorizează legitima apărare în cazul unei singure persoane, aflată sau nu la domiciliul propriu, care se simte ameninţată.

Această lege, care nu a fost folosită în mod direct în procesul agentului de pază, este în continuare motivul unei serii de proteste după achitarea lui George Zimmerman, acuzat pentru uciderea la 17 februarie 2012, în Salford, Florida, a lui Trayvon Martin, un adolescent în vârstă de 17 ani.

Verdictul juraţilor, pronunţat sâmbătă, a provocat numeroase manifestaţii şi reacţii negative în Statele Unite, însoţite de apeluri de boicotare a interselor economice în Florida, în special prin organizarea în aceeaşi zi a unor mitinguri într-o sută de oraşe.

Secretarul Justiţiei nu a anunţat încă nici o iniţiativă cu privire la o eventuală acţionare în instanţă a acestui caz pentru încălcarea drepturilor civile, aşa cum i-au recomandat organizaţiile activiste.

"O anchetă este în desfăşurare", a declarat Eric Holder, subliniind că departamentul "va analiza toate informaţiile disponibile înainte de a lua o decizie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici