Liberalul Bronislaw Komorowski, pe primul loc în prezidenţialele din Polonia - exit-poll

Candidatul liberal Bronislaw Komorowski s-a clasat pe locul întâi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia, cu 40,7 la sută din voturi, înaintea rivalului său conservator Jaroslaw Kaczynski (35,8 la sută), conform unui exit-poll difuzat de postul public TVP.

24 afișări
Imaginea articolului Liberalul Bronislaw Komorowski, pe primul loc în prezidenţialele din Polonia - exit-poll

Liberalul Bronislaw Komorowski, pe primul loc în prezidenţialele din Polonia - exit-poll (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alegerile prezidenţiale de duminică din Polonia au fost organizate după moartea preşedintelui Lech Kaczynski, fratele geamăn al lui Jaroslaw Kaczynski, într-un accident de avion, la 10 aprilie, în apropiere de Smolensk, în Rusia.

Conform altor două sondaje, difuzate de televiziunile private TVN24 şi Polsat, Komorowski a obţinut 45,7 la sută şi respectiv 46,2 la sută din voturi, iar Kaczynski 33,2 şi respectiv 32,8 procente.

Dacă aceste sondaje sunt confirmate de rezultatele oficiale, cei doi rivali se vor înfrunta în cel de-al doilea tur de scrutin, prevăzut la 4 iulie.

"În viaţă, ca şi în fotbal şi în toate disciplinele sportive, prelungirea este cea mai dificilă", a declarat Komorowski, în vârstă de 58 de ani, preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului şi şef interimar al statului. "Să fim conştienţi de ea, să ne mobilizăm forţele şi toată energia pentru această finală a cursei prezidenţiale", a adăugat el.

"Cheia victoriei este credinţa, convingerea că este posibil şi că este necesar să câştigi. Trebuie să câştigăm pentru patria noastră, pentru Polonia", a declarat adversarul său, Jaroslaw Kaczynski (61 de ani), lider necontestat al opoziţiei conservatoare şi preşedinte al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS).

În total, zece candidaţi au fost în cursă pentru primul tur desfăşurat duminică. Cel de-al treilea candidat, social-democratul Grzegorz Napieralski, a obţinut între 12,4 şi 14 la sută din voturi. Nici unul dintre ceilalţi şapte candidaţi nu a depăşit pragul de 3 la sută, conform celor trei sondaje.

Rata de participare la primul tur de scrutin a fost între 52,3 şi 58 la sută, conform aceloraşi surse.

Comisia electorală naţională urmează să publice rezultatele parţiale cel târziu luni dimineaţă.

Alegerile prezidenţiale din Polonia au fost organizate după moartea preşedintelui Lech Kaczynski, fratele geamăn al lui Jaroslaw Kaczynski, într-un accident de avion, la 10 aprilie, în apropiere de Smolensk, în Rusia.

Cele aproximativ 26.000 de secţii de vot din această ţară cu peste 38 de milioane de locuitori au fost deschise între orele 06.00-20.00 (7.00-21.00, ora României).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici