Libia deţine miliarde de dolari în conturi bancare din Statele Unite

Libia, ţară bogată în hidrocarburi, deţine miliarde de dolari în conturi bancare din Statele Unite, conform unei note diplomatice publicate de WikiLeaks.

66 afișări
Imaginea articolului Libia deţine miliarde de dolari în conturi bancare din Statele Unite

WikiLeaks: Libia deţine miliarde de dolari în conturi bancare din Statele Unite (Imagine: Shutterstock)

Potrivit mesajului redactat în ianuarie 2010 de ambasada americană la Tripoli, fondul suveran al ţării deţine 32 de miliarde de dolari şi "mai multe bănci americane administrează fiecare 300 până la 500 de milioane de dolari".

Aceste informaţii au fost furnizate Statelor Unite de directorul acestui fond (Autoritatea libiană de investiţii), Mohamed Layas, potrivit căruia cea mai mare parte a celor 32 de miliarde de dolari este păstrată "sub formă de depozite bancare care ne vor oferi dobânzi mari pe termen lung".

În condiţiile represiunii sângeroase exercitate de regimul libian asupra insurgenţilor, aceste active ar putea fi vizate de sancţiuni internaţionale. Nu a fost făcut niciun anunţ în acest sens, dar autorităţile americane au îngheţat recent activele liderilor din Iran, Zimbabwe sau Belarus.

"Dispunem de o amplă serie de instrumente", a declarat, joi, Philip Crowley, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, menţionând sancţiunile financiare ca una din posibilităţi.

Potrivit lui Layas, fondul suveran libian a acuzat pierderi, după falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2008, şi a fost abordat de oamenii de afaceri americani Bernard Madoff şi Allen Stanford, primul condamnat pentru escrocherie, al doilea urmărit din aceleaşi motive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici