Liderii UE şi africani urmează să adopte un plan de acţiune de 17 pagini pentru limitarea migraţiei - FOTO

Uniunea Europeană le-a propus statelor africane, la summitul de la Valletta, o serie de ajutoare, un acces mai uşor la vize şi reducerea unor costuri pentru migranţii care trimit bani acasă, cerându-le în schimb ajutor în stoparea migraţiei, inclusiv să primească înapoi "imigranţii ilegali".

838 afișări
Imaginea articolului Liderii UE şi africani urmează să adopte un plan de acţiune de 17 pagini pentru limitarea migraţiei - FOTO

Liderii UE şi africani urmează să adopte un plan de acţiune de 17 pagini pentru limitarea migraţiei (Imagine: Xinhua/Mediafax Foto)

Un plan de acţiune de 17 pagini, care urmează să fie adoptat joi de către liderii UE şi africani la summitul din Malta, enunţă zeci de iniţiative - unele mai vechi, altele noi - în vederea a ceea ce liderii consideră că este necesar să reprezinte un parteneriat în lupta împotriva sărăciei şi insecurităţii - care-i împing pe africani spre nordul continentului -, şi care să ofere asigurări că migraţia este un fenomen sigur şi benefic tuturor celor implicaţi, relatează Reuters, care precizează că a avut acces la acest document.

Planul a fost finalizat miercuri, în urma unor negocieri între oficiali UE şi africani, potrivit unor oficiali UE.

Alături de un angajament de a încheia o serie de acorduri între state UE şi ţări africane în vederea extinderii şi accelerării repatrierii în ţările de origine a "imigranţilor ilegali" africani din Europa, guvernele UE vor oferi ţărilor africane care cooperează un acces mai uşor la vize pentru cetăţenii acestora care călătoresc în Europa, inclusiv cu scopul de a munci.

Numărul studenţilor şi profesorilor universitari africani care iau parte la un program de schimb în domeniul educaţiei cu UE urmează să fie dublat anul viitor, faţă de nivelul din 2014.

Planul abordează de asemenea îngrijorări africane cu privire la faptul că lupta împotriva migraţiei ilegale poate afecta sumele de bani trimise familiilor, acasă, de către migranţi africani care muncesc în UE. ONU estimează că aceste sume de bani pot oferi economiei africane sume de două ori mai mari decât ajutoarele oficiale.

Recunoscând plângeri potrivit cărora africanii plătesc taxe prea mari pentru a trimite bani acasă - 10% sau mai mult în unele cazuri - guvernele se angajează prin acest plan să reducă aceste costuri sub 3% până în 2030 şi încurajează o reducere substanţială a costurilor acestor transferuri în următorii cinci ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici