Liderul opoziţiei Raul Khadjimba, ales preşedinte al regiunii separatiste georgiene Abhazia

Liderul opoziţiei Raul Khadjimba a fost ales preşedinte al republicii Abhazia, o regiune separatistă georgiană din Caucaz, potrivit unor date preliminare publicate de către Comisia electorală locală.

137 afișări
Imaginea articolului Liderul opoziţiei Raul Khadjimba, ales preşedinte al regiunii separatiste georgiene Abhazia

Raul Khadjimba (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Khadjimba a obţinut victoria în alegeri încă din primul tur, cu 50,57% din voturile exprimate, iar principalul său rival Asslan Bjania, fostul şef al serviciului naţional de securitate, a obţinut un scor de 35,91%, a anunţat comisia luni, citată de agenţii ruseşti de presă.

Absolvent al Înaltei Şcoli KGB (serviciile de securitate societice) de la Moscova, Raul Khadjimba, în vârstă de 56 de ani, s-a aflat în fruntea manifestaţiilor care l-au obligat la 1 iunie pe fostul preşedinte Aleksandr Ankvab să demisioneze, provocând alegeri anticipate.

Uniunea Europeană (UE) a declarat că "nu recunoaşte" acest scrutin, subliniind că "susţine integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei".

La rândul ei, Georgia a catalogat aceste alegeri drept o "încălcare a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, în primul rând a celor privind suveranitatea statelor".

Abhazia, un mic teritoriu de la frontiera cu Rusia, în apropiere de Soci (sud-vest), situat la malul Mării Negre, la poalele Munţilor Caucaz, şi-a declarat independenţa şi a luptat cu forţele georgiene la începutul anilor '90.

Rusia, care susţine atât Abhazia, cât şi Osetia de Nord, altă regiune separatistă georgiană situată la frontiera sa, a recunoscut independenţa acestor două teritorii în urma unui scurt război cu Georgia, în august 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici