Liderul partidului Alternativa pentru Germania demisionează. Jörg Meuthen spune că partidul a alunecat spre extrema dreaptă: "Văd ecouri clare ale totalitarismului"

1175 afișări
Imaginea articolului Liderul partidului Alternativa pentru Germania demisionează. Jörg Meuthen spune că partidul a alunecat spre extrema dreaptă: "Văd ecouri clare ale totalitarismului"

Liderul partidului Alternativa pentru Germania demisionează. Jörg Meuthen spune că partidul a alunecat spre extrema dreapta: "Văd ecouri clare ale totalitarismului"

Jörg Meuthen, un fost profesor de economie în vârstă de 60 de ani, a fost co-lider al AfD din 2015 şi era considerat un politician relativ moderat  - unul dintre puţinii dintr-un partid care a virat constant spre dreapta de la crearea sa în 2013. Într-o declaraţie, Meuthen a spus că părţi mari ale partidului "au ales un curs care este tot mai radical". Aceste părţi au avut "poziţii politice şi declaraţii care au lăsat partidul complet izolat".

Într-un interviu ulterior, el a spus că părţi din AfD resping ordinea constituţională a Germaniei: "Văd acolo ecouri clare ale totalitarismului".

AfD va organiza alegeri pentru conducerea partidului în următoarele câteva luni, relatează FT.

Meuthen a intrat în conflict cu colegii din AfD în legătură cu poziţia partidului privind pandemia de coronavirus. AfD a protestat vehement împotriva restricţiilor şi a contribuit la organizarea unor demonstraţii de amploare.

Formată în 2013 de euroscepticii care se opuneau salvării Greciei în timpul crizei datoriilor din zona euro, AfD a profitat de un val de furie populară din cauza afluxului de peste un milion de refugiaţi din nordul Africii şi Orientul Mijlociu din 2015-2016 şi a început treptat să adopte un ton mai naţionalist şi mai xenofob.

A obţinut 12,6 % din voturi la alegerile naţionale din 2017 şi a devenit cel mai mare partid de opoziţie din Bundestag. Dar deriva sa treptată spre extrema dreapta i-a afectat popularitatea, iar la alegerile din septembrie anul trecut cota sa a scăzut la 10,3%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici