Lituania a deschis o anchetă cu privire la presupuse închisori secrete CIA pe teritoriul său

Parchetul lituanian a anunţat joi că a deschis o anchetă asupra cazului unui saudit suspectat de terorism care ar fi fost deţinut într-o închisoare secretă CIA în Lituania.

58 afișări
Imaginea articolului Lituania a deschis o anchetă cu privire la presupuse închisori secrete CIA pe teritoriul său

Lituania a deschis o anchetă cu privire la presupuse închisori secrete CIA pe teritoriul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O anchetă preliminară a fost deschisă asupra unui posibil transport ilegal de persoane peste frontiera de stat", a anunţat parchetul într-un comunicat.

Această decizie marchează un punct de cotitură pentru această ţară baltică, Vilniusul refuzând anterior să ancheteze în baza unei plângeri depuse de către Redress, o organizaţie în domeniul apărării drepturilor omului, în numele lui Mustafa al-Hawsawi, deţinut la Guantanamo şi care riscă pedeapsa cu moartea pentru o presupusă participare la atentatele comise pe la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Potrivit ONG-ului, sauditul ar fi putut să fie deţinut în Lituania în perioada 2004-2006.

Un tribunal de la Vlinius a cerut parchetului, în ianuarie, să obţină de la Statele Unite declaraţii date de către Mustafa al-Hawsawi, înainte să ia o decizie cu privire la deschiderea unei anchete.

Activişti în domeniul drepturilor omului au salutat decizia parchetului lituanian. "Suntem mulţumiţi de această decizie", a declarat pentru AFP Meta Adutaviciute de la Institutul pentru Drepturile Omului. "Acum vom monitoriza ancheta îndeaproape", a adăugat ea.

În opinia lui Sara Fulton, o juristă de la Redress, decizia parchetului este doar "începutul unui proces lung".

ONG-ul a depus plângerea pe 13 septembrie, după ce a analizat date cu privire la zboruri, transferarea altor suspecţi şi alte informaţii despre presupuse închisori secrete aparţinând Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA).

Al-Hawsawi este cel de al doilea presupus terorist care ar fi fost deţinut în mod ilegal pe teritoriul Lituaniei, în închisori secrete CIA, după Abu Zubaydah, coniderat numărul trei în ierarhia reţelei teroriste Al-Qaida.

În decembrie 2009, o anchetă parlamentară lituaniană a identificat două instalaţii susceptibile să fi fost utilizate, în perioada 2003-2006, apreciind că este imposibil să se spună dacă în acestea au fost deţinute persoane.

Justiţia lituaniană a clasat cazul, din lipsă de probe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici