Lukaşenko afirmă că Rusia a început să transfere arme nucleare tactice în Belarus

Rusia a început să transfere arme nucleare tactice în Belarus, a declarat joi după-amiază preşedintele acestei ţări, Aleksandr Lukaşenko, pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi NATO din cauza conflictului militar din Ucraina.

571 afișări
Imaginea articolului Lukaşenko afirmă că Rusia a început să transfere arme nucleare tactice în Belarus

Lukaşenko afirmă că Rusia a început să transfere arme nucleare tactice în Belarus

"Transferul armelor nucleare a început", a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de cotidianul Le Monde.

Joi dimineaţă, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a semnat cu omologul său belarus, Viktor Hrenin, documentaţia privind "procedurile de stocare a armelor nucleare non-strategice ruse într-o bază specială din Belarus, la Minsk".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat în martie că a decis transferul de arme nucleare tactice în Belarus, în contextul tensiunilor cu NATO din cauza conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina. Administraţia de la Moscova a transmis că decizia este reacţia Rusiei la apropierea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice de frontierele ruse.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că decizia Rusiei de a transfera arme nucleare tactice în Belarus "se înscrie într-un model observat de mulţi ani, dar mai ales de la începerea invaziei în Ucraina, o retorică nucleară periculoasă şi iresponsabilă".

Decizia Rusiei a fost condamnată şi de Administraţia de la Washington. "Este vorba despre o escaladare periculoasă. Am observat cu toţii şi suntem îngrijoraţi că preşedintele Vladimir Putin ar putea utiliza ceea ce el consideră a fi o armă nucleară tactică non-strategică sau ar putea face un fel de demonstraţie în sensul escaladării, dar o escaladare cu risc gestionat. Urmărim atent situaţia şi este esenţial să o urmărim atent", a afirmat în aprilie Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici