Luptele continuă la Tripoli. Liderul rebelilor libieni: Epoca lui Muammar Kadhafi s-a încheiat

Liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebeliunii din Libia, a declarat luni că epoca lui Muammar Kadhafi s-a "încheiat" şi că speră ca acesta să fie capturat "viu", în timp ce luptele continuă la Tripoli.

1074 afișări
Imaginea articolului Luptele continuă la Tripoli. Liderul rebelilor libieni: Epoca lui Muammar Kadhafi s-a încheiat

Liderul rebelilor libieni: Epoca lui Muammar Kadhafi s-a încheiat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mustafa Abdeljalil a declarat într-o conferinţă de presă la Benghazi, fieful rebelilor din estul ţării, că nu ştie unde se află Kadhafi pentru moment, precizând că mai multe sectoare ale capitalei încă nu se află sub controlul rebelilor, inclusiv cel în care se află reşedinţa colonelului libian.

"Epoca lui Kadhafi s-a încheiat", a spus el adresându-se poporului libian şi adăugând că perioada post-Kadhafi nu va fi lipsită de "capcane".

Bătălia pentru Tripoli încă nu s-a terminat, a continuat el, iar combatanţii avansează în mai multe sectoare, inclusiv în Bab al-Aziziya, unde se află cartierul general al colonelului Muammar Kadhafi.

"Nu putem afirma că revoluţionarii noştri au preluat controlul total asupra (oraşului) Tripoli. Bab al-Aziziya şi anumite zone din jur nu se află încă sub controlul nostru şi, ca atare, nu ştim dacă (Muammar) Kadhafi este acolo", a spus el.

"Noi sperăm că Muammar Kadhafi va fi capturat viu, pentru a avea parte de un proces echitabil", a continuat liderul CNT.

Abdeljalil a confirmat că doi dintre fiii colonelului libian, Mohamed şi Seif al-Islam, sunt "pe mâini bune şi sub controlul revoluţionarilor".

Pe de altă parte, CNT se pregăteşte să se instaleze la Tripoli, oraş aflat de-acum sub "controlul aproape total" al rebelilor, a mai anunţat Abdeljalil.

"Întreprindem măsuri pentru a transfera CNT la Tripoli", aflat în prezent "sub controlul aproape total" al rebelilor, după ce aceştia au pătruns duminică noaptea în capitala libiană, a declarat liderul CNT într-un interviu telefonic pentru postul de televiziune Al-Arabiya.

"Pregătim zboruri spre Tripoli" de la Benghazi (est), a adăugat el, anunţând concomitent că "anumite puncte (de rezistenţă) împiedică aceste planuri".

"Dar dacă Allah va vrea, vom trece peste aceste puncte (de rezistenţă) în 48 de ore", a declarat liderul CNT, notând că Muammar Kadhafi "păstrează unele dintre trupele sale care încă nu s-au predat, formate probabil din persoane care nu sunt de origine libiană".

Întrebat despre situaţia colonelului Muammar Kadhafi, liderul CNT a declarat că "acesta s-ar putea afla la Bab al-Aziziya sau în împrejurimi", referindu-se la reşedinţa liderului libian.

El a declarat totodată că "nimeni nu poate spune locul exact unde se află Kadhafi, înăuntrul sau în afara Libiei".

Întrebat ce garanţii îi vor fi oferite lui Kadhafi dacă va părăsi puterea, preşedintele CNT a răspuns că "unica garanţie va fi un proces echitabil". Cu toate acestea, el a adăugat că liderul libian va fi deferit "cu prioritate" Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a lansat împotriva sa un mandat de arestare pentru crime împotriva umanităţii.

Abdeljalil a negat că deja ar fi fost angajate negocieri pentru transferarea la CPI a lui Seif al-Islam, unul dintre fiii lui Kadhafi, şi el căutat pentru crime împotriva umanităţii şi arestat la Tripoli de rebeli.

"În curs sunt aranjamente pentru un contact cu CPI, dar acest contact încă nu a avut loc", a declarat el, precizând că Seif al-Islam "este deţinut" şi "va fi interogat de autorităţile judiciare".

Un purtător de cuvânt al CPI, Fadi El-Abdallah, a anunţat discuţii cu CNT în vederea unui transfer al fiului lui Kadhafi, a cărui arestare a fost anunţată duminică la Tripoli de rebeliune şi confirmată mai târziu de procurorul CPI Luis Moreno-Ocampo în baza unor "informaţii confidenţiale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici