Madrid: Un protest anti-guvern s-a încheiat cu confruntări violente între manifestanţi şi poliţie

Poliţia spaniolă a dispersat joi seară cu lovituri de bastoane un grup de tineri, la sfârşitul unui protest ce solicita demisia guvernului, desfăşurat în apropiere de Congresul deputaţilor din Madrid, au transmis jurnaliştii AFP.

350 afișări
Imaginea articolului Madrid: Un protest anti-guvern s-a încheiat cu confruntări violente între manifestanţi şi poliţie

Un protest anti-guvern s-a încheiat cu confruntări violente între manifestanţi şi poliţie la Madrid (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La sfârşitul acestei manifestaţii care a adunat în jur de o mie de persoane, majoritatea tineri, sub sloganul "Asediaţi Congresul", câteva zeci de manifestanţi au început să arunce cu sticle, petarde şi torţe în direcţia poliţiştilor.

Aceştia, echipaţi cu căşti şi scuturi, au ripostat cu lovituri de baston. Manifestanţii s-au dispersat, mici grupuri de tineri continuând totuşi să se confrunte cu poliţia, unii dintre ei aruncând pietre, în centrul capitalei.

Alţii s-au adunat la câteva sute de metrii distanţă, în apropiere de gara Atocha, unde poliţia a intervenit din nou în forţă, aceştia răspunzând cu pietre şi sticle.

Un dispozitiv impozant de 1.000 de poliţişti a fost desfăşurat pentru această manifestaţie, convocată printr-o coordonare ce chema la "rebeliune populară" şi la ocuparea împrejurimilor Congresului până la demisia guvernului spaniol.

Principalele organizaţii ale mişcării "indignaţilor" s-au desolidarizat de acest slogan.

Poliţia a arestat cinci persoane.

Unul dintre acestea, un minor, purta "un rucsac cu cagule, o rolă de folie de aluminiu, o petardă de 15 centimetri, un drapel anarhist cu o bară de fier, o sticlă cu acid, un sac cu pietre", a declarat un purtător de cuvânt.

"Avea în telefon instrucţiuni pentru gherila urbană şi fabricarea unui fel de cocktail molotov", a adăugat acesta.

Adunaţi în trei puncte din centrul Madridului, manifestanţii s-au îndreptat către piaţa din faţa Congresului, camera inferioară a Parlamentului, protejată la fel ca şi străzile vecine de cordoane de poliţişti, unii dintre ei cu căşti.

"Nu sunt de acord cu politica pe care o realizează guvernul, s-a supus politicilor Băncii centrale europene pe care noi nu am ales-o", susţine Lorena Perez, o şomeră în vârstă de 29 de ani din sectorul comunicaţiilor. "Ei nu ne apără interesele noastre, ci pe cele ale băncilor şi ale Germaniei".

"Am venit să apăr drepturile noastre", afimă Jesus Seguera, un angajat din construcţii aflat în şomaj, în vârstă de 34 de ani.

"Este o combinaţie de mai multe lucruri. Nu îşi ţin promisiunile electorale. Casa mea e lovită de şomaj şi de reducerile bugetare din sănătate", a adăugat acest manifestant venit din Sevilla, în Andalusia.

Alţii purtau mici pancarte cu cuvintele "6,2 milioane de motive", amintind numărul record al şonerilor (27,2 la sută din persoanele active) din ţară, anunţat joi.

Cu câteva ore înainte de manifestaţie, poliţia arestase deja 15 persoane la Madrid.

Patru tineri calificaţi "membri ai grupurilor anarhiste" au fost arestaţi joi dimineaţă când aceştia încercau să "aprindă incendii" la Madrid, conform ministerului de Interne. Poliţia a mai arestat de asemenea 11 persoane care s-au închis într-o clădire a universităţii Complutense din Madrid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici