Mahmoud Abbas: Israelul trebuie să aleagă între pace şi continuarea colonizării

Israelul trebuie să aleagă între pace şi continuarea colonizării, a declarat preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, într-o intervenţie susţinută sâmbătă la Adunarea Generală a ONU, cu o zi înaintea expirării moratoriului israelian asupra construcţiilor în colonii.

15 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Abbas: Israelul trebuie să aleagă între pace şi continuarea colonizării

Mahmoud Abbas: Israelul trebuie să aleagă între pace şi continuarea colonizării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este rezultatul unei mentalităţi de expansiune şi dominaţie, care continuă să controleze ideologia şi actele politice ale Israelului, ocupantul", a spus Abbas, conform versiunii în limba engleză a discursului de la ONU.

"Mâinile noastre rănite pot încă să ţină o ramură de măslin, care vine din copacii pe care ocupaţia îi dezrădăcinează în fiecare zi", a adăugat el, pe o notă mai lirică.

Moratoriul asupra construcţiilor în coloniile evreieşti se încheie duminică, la miezul nopţii, însă atât partea palestiniană, cât şi Statele Unite cer guvernului israelian prelungirea acestuia.

Preşedintele american, Barack Obama, a insistat în mod special asupra acestei solicitări în discursul susţinut joi la ONU. Administraţia de la Washington s-a mobilizat la cel mai înalt nivel sâmbătă pentru a evita blocarea negocierilor de pace, relansate la 2 septembrie sub egida Statelor Unite.

Un înalt oficial israelian a declarat vineri că "Israelul este dispus să ajungă la un compromis agreat de toate părţile", însă a precizat că activităţile de construcţie nu pot fi suspendate complet.

Abbas a precizat însă că refuză orice compromis care nu garantează "oprirea totală" a colonizării, chiar cu riscul de a pune în pericol continuarea negocierilor directe de pace cu Israelul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici