Mai poate rămâne Theresa May prim-ministru al Marii Britanii?

In ultimele ore, premierul Marii Britanii a declarat clar că va rămâne în funcţie şi va încerca să formeze un guvern. Este dreptul ei să facă acest lucru şi, în calitate de partid cu cel mai mare număr de voturi, conservatorii vor forma aproape sigur guvernul următor. Există deja o presiune asupra ei să meargă mai departe, scrie BBC.

1504 afișări
Imaginea articolului Mai poate rămâne Theresa May prim-ministru al Marii Britanii?

Mai poate fi Theresa May prim-ministru al Marii Britanii?

Întrebarea nu se pune doar dacă parlamentarii conservatori sunt fericiţi să o susţină în continuare pe May, dar şi dacă este realist pentru ea să rămână în funcţie, cu autoritatea pusă la grea încercare.

După alegerile din 8 Iunie, discuţiile se poartă nu doar dacă Partidul Conservator ar avea tot dreptul să formeze guvernul ci şi dacă Theresa May poate sau nu poate să rămână în funcţie.

Nu există nici un curent dominant în interiorul Partidului Conservator, potrivit BBC, premierul se sfătuieşte cu consilierii săi. Dar o fostă ministru Anna Soubry i-a cerut să "ia în considerare poziţia ei", care, conform codului politic, aceasta ar fi o cerere de demisie. "Nu văd cum poate rămâne", ar fi spus un alt deputat conservator. Surse din cadrul partidului spuneau că sunt 50% să demisioneze.

Dar alţii îi cer prudenţă, cerând reflecţie, o perioadă de calm. Este clar că Partidul Conservator nu-i va permite Theresei May să rămână în luptă pentru o altă campanie electorală generală în câţiva ani, scrie BBC. 

Însă “înţelepţii”, “cei care gândesc la rece” o vor îndemna să nu plece. 

Aşa cum David Cameron şi-a încheiat cariera prin jocul cu referendumul de ieşire a Marii Britanii din UE, pe care nu trebuia să îl aibă, Theresa May a mers pe aceeaşi line apelând la votul naţional atunci când nu era necesar, din cauza relaţiei cu Uniunea Europeană, şi cel mai probabil îşi va încheia cariera în acelaşi mod.

Ea a solicitat organizarea acestor alegeri anticipate tocmai pentru că a crezut că poate obţine o majoritate mai mare decât cea pe care o avea.

Chiar dacă conservatorii se află în continuare în avantaj, în ceea ce priveşte numărul de locuri, autoritatea ei pare să fie grav afectată.  Este greu de prezis cum se va recupera reputaţia ei, întrucât a obţinut efectul opus al ceea ce de fapt spera.

Aceste alegeri ar putea genera o imagine politică mai incertă, un prim-ministru "rănit", care încearcă să-şi asume cea mai complicată sarcină pe care a întâmpinat-o un prim-ministru - asta dacă, desigur, conservatorii rămân cel mai mare partid şi Theresa May rămâne în funcţie.

Dacă aceste cifrele anunţate sunt corecte, Theresa May a jucat un joc politic cu risc ridicat şi l-a pierdut. Nu ar fi trebuit să cheme la aceste alegeri şi a făcut-o doar pentru a-şi confirma mandatul şi a lua un timp de respiro înainte de Brexit.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici