Manifestanţii thailandezi se declară pregătitţi să formeze un guvern după demiterea premierului

Manifestanţii thailandezi au anunţat joi că sunt pregătiţi să formeze un guvern, considerând "ilegitim" Guvernul interimar care conduce ţara după demiterea premierului Yingluck Shinawatra.

62 afișări
Imaginea articolului Manifestanţii thailandezi se declară pregătitţi să formeze un guvern după demiterea premierului

Manifestanţii thailandezi se declară pregătitţi să formeze un guvern după demiterea premierului (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Mâine (vineri) vom lua măsuri pentru a numi un nou Guvern", a anunţat Akanat Promphan, un purtător de cuvânt al manifestanţilor.

Premierul interimar Niwattumrong Boonsongpaisan, numit miercuri, "nu are nicio legitimitate", a asigurat el, cu toate că este respectat cadrul legal în cazul acestui Guvern interimar.

Potrivit AFP, este vorba de un membru al "clanului Shinawatra", apropiat al fostului premier Thaksin Shinawatra, fratele mai mare al lui Yingluck şi principalul motiv de nemulţumire al manifestanţilor antiguvernamentali.

"Scopul va fi de a alege un Guvern care să reprezinte poporul", a asigurat purtătorul de cuvânt, susţinător al ideii unui "consiliu popular", neales.

Anunţarea listei acestui "Guvern" disident va fi făcută cu ocazia unei mari zile de acţiune vineri, anunţată ca fiind decisivă de manifestanţi.

Sfidarea manifestanţilor faţă de sistemul democratic şi dorinţa acestora de a amâna alegerile din Thailanda ridică semne de întrebare cu privire la aspiraţiile lor democratice.

Manifestanţii sunt sprijiniţi de elitele apropiate de familia regală, care văd în "clanul Shinawatra", care a câştigat toate alegerile legislative începând din 2001, o ameninţare la adresa monarhiei, în condiţiile în care actualul rege are 86 de ani.

Şefa Executivului de la Bangkok a fost demisă miercuri de Curtea Constituţională, după ce s-a confruntat cu şase luni de proteste şi presiuni publice.

Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa pe fondul protestelor care au avut loc în ultima perioadă în Thailanda.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici