Manifestaţie de susţinere a lui Edward Snowden la Hong Kong

Sute de persoane au manifestat sâmbătă în Hong Kong pentru ca autorităţile să nu îl extrădeze pe fostul spion american Edward Snowden, ce a dezvăluit recent existenţa unor programe de supraveghere masivă şi la nivel mondial a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet desfăşurate de SUA.

375 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie de susţinere a lui Edward Snowden la Hong Kong

Manifestaţie de susţinere a lui Edward Snowden la Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FBI a lansat joi o anchetă cu privire la acest fost consultant al CIA şi la puternica agenţie americană de spionaj electronic NSA. Snowden a recunoscut din Hong Kong că este la originea scurgerilor de informaţii despre programele secrete de supraveghere a comunicaţiilor de către Washington, înainte de a dispărea în urmă cu câteva zile.

Beijingul a asigurat la rândul său că nu ştie nimic despre acest informatician în vârstă de 29 de ani.

"Pentru apărarea libertăţii de exprimare!", "Protejaţi-l pe Snowden!", "Nu extrădării!", scandau sute de manifestanţi la Hong Kong, între care avocaţi pentru drepturile omului şi un număr mare de expatriaţi, au constatat jurnaliştii AFP.

Un bărbat purta o pancartă cu fotografia preşedintelui american Barack Obama având pe urechi nişte căşti voluminoase. Un alt afiş proclama: "Trădarea lui Snowden înseamnă trădarea libertăţii!".

Autorităţile din Hong Kong, care beneficiază de o anumită autonomie sub tutela Chinei, au semnat de multă vreme un acord de extrădare cu Statele Unite. Dar Beijingul are dreptul să se opună prin veto oricărei decizii luate de acestea.

Manifestanţii au răspuns unui apel lansat de 27 de organizaţii de apărare a drepturilor omului şi libertăţilor. Organizatorii au predat Consulatului general american din Hong Kong o scrisoare pe care au dat-o publicităţii: "De mulţi ani, Departamentul de Stat american a apărat public cauza libertăţii utilizatorilor de Internet şi a criticat alte guverne pentru atacuri cibernetice, acte de spionaj (electronic) şi cenzură", afirmă această scrisoare.

"Or, noi realizăm, graţie dezvăluirilor recente, că administraţia americană are propriile activităţi secrete de supraveghere şi pare să ducă propriul său război cibernetic împotriva Hong Kong-ului", continuă scrisoarea, conchizând: "Este o încălcare a drepturilor omului faţă de cetăţenii din Hong Kong şi din lumea întreagă".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici