Edward Snowden are documente secrete privind atacurile cibernetice în China

Fostul consultant american Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre programele secrete americane de supraveghere a comunicaţiilor, deţine documente secrete privind ţinte de piratare în Hong Kong şi China, anunţă vineri cotidianul South China Morning Post (SCMP).

1043 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden are documente secrete privind atacurile cibernetice în China

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul din Hong Kong afirmă că a consultat un extras din dosarele deţinute de către Edward Snowden în cursul unui interviu cu el în metropola chineză, unde s-a refugiat din 20 mai, după ce a trimis informaţii explozive la The Guardian şi Washington Post.

Acel extras conţine adrese de IP (Internet protocol, numărul de identificare pentru un calculator conectat) vizate şi data pătrunderilor în sisteme. SCMP nu a publicat adresele şi nici nu a identificat persoanele sau instituţiile vizate.

Potrivit publicaţiei, documentele precizează dacă o operaţiune este în curs sau încheiată şi par să arate un nivel de reuşită a tentativelor de pătrundere în sistem de 75%.

"Nu ştiu ce tip de informaţii caută pe aceste aparate, ştiu doar că utilizarea mijloacelor tehnice pentru a pătrunde fără autorizare în aparate civile este o încălcare a dreptului şi este îndoielnică din punct de vedere etic", a declarat Edward Snowden pentru cotidianul în limba engleză.

Tânărul în vârstă de 29 de ani, care a fugit în Hong Kong, a acordat miercuri un nou interviu pentru cotidianul SMCP în care afirmă că vrea să rămână în teritoriul autonom chinez, de unde intenţionează să "combată administraţia americană în tribunale".

Fostul consultant al puternicei agenţii de informaţii NSA a evocat, de asemenea, metodele americane de spionaj, precizând că Statele Unite au acces la "sute de mii de calculatoare", inclusiv din Hong Kong şi China.

Beijingul a anunţat joi că nu are "nicio informaţie de oferit" despre american.

Spionajul informatic este o sursă frecventă de fricţiuni între cele două puteri ale planetei şi s-a aflat pe agenda de discuţii a întâlnirii de sâmbăta trecută dintre preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici