Manifestaţie pentru susţinerea lui Hugo Chavez, la Caracas, joi

O "mare manifestaţie" pentru susţinerea preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, spitalizat în Cuba, va avea loc la Caracas joi, data prevăzută pentru învestirea acestuia în funcţie, a anunţat luni numărul trei al regimului, Diosdado Cabello.

90 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie pentru susţinerea lui Hugo Chavez, la Caracas, joi

Manifestaţie pentru susţinerea lui Hugo Chavez, la Caracas, joi (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Cabello, preşedinte al Adunării Naţionale, a îndemnat la participarea la "o mare manifestaţie, la Caracas, pe 10 ianuarie, în faţa Palatului Miraflores, pentru a îl susţine masiv pe preşedinte", în prezenţa a "numeroşi şefi de stat din ţări prietene". Apelul a fost lansat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV).

Întrebat dacă Chavez va fi prezent, Cabello a răspuns că nu îndepărtează "absolut nimic".

"Numeroşi şefi de stat din ţări prietene sosesc, şefi de Guvern şi miniştri din ţări ne vor vizita pentru a-şi exprima solidaritatea cu preşedintele Chavez şi poporul Venezuelei în respectarea Constituţiei", a continuat el, fără să ofere nume, în cursul acestei conferinţe la care a fost prezent şi vicepreşedintele Nicolas Maduro.

Până în prezent, singurul preşedinte care a confirmat o vizită oficială la Caracas este preşedintele uruguayan Jose Mujica. El urmează să sosească joi, a confirmat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului uruguayan de Externe.

Preşedinta argentiniană Cristina Kirchner a prevăzut, de asemenea, să efectueze o vizită la Havana, joi.

Guvernul venezuelean apreciază că Hugo Chavez, reales la 7 octombrie şi spitalizat în Cuba de peste trei săptămâni, va putea să depună jurmământul pentru un al treilea mandat în faţa Tribunalului Suprem, imediat ce sănătatea îi va permite acest lucru. El consideră evenimentul de la 10 ianuarie drept "o formalitate".

În schimb, opoziţia venezueleană şi-a îndemnat duminică susţinătorii să iasă în stradă pentru a cere ca preşedintele Parlamentului să preia interimar funcţia de şef de stat, începând de la 10 ianuarie, dacă Hugo Chavez nu este în măsură să depună jurmământul.

Constituţia prevede că, în cazul unei lipse "absolute" (moarte, incapacitate fizică permanentă sau demisie) a preşedintelui ales, preşedintele Parlamentului este cel care preia conducerea executivă şi organizează noi alegeri în termen de 30 de zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici