Manifestaţii de amploare în Siria reclamă plecarea lui Bashar al-Assad

Manifestaţii au avut loc vineri în mai multe oraşe din Siria, organizate cu scopul de a reclama plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, căruia secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a cerut să nu mai utilizeze armament greu în operaţiunile de reprimare a revoltei.

430 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii de amploare în Siria reclamă plecarea lui Bashar al-Assad

Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ca în fiecare vineri de la începutul insurecţiei, în martie 2011, zeci de mii de sirieni au ieşit în stradă, în unele cazuri în grupuri mici, din cauza temerilor faţă de bombardamente, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.

"Nu vom ceda, în pofida tancurilor şi tunurilor voastre", au scandat manifestanţii la Aassali, un cartier din sudul Damascului.

Forţe din cadrul regimului, care asimilează opoziţia cu terorismul, au fost masiv mobilizate. Astfel, intrările în Damasc erau închise, iar majoritatea cartierelor capitalei erau înţesate de baraje organizate de către serviciile de securitate.

La Kafarzita (centru), unii manifestanţi, între care se aflau numeroşi copii, au scandat "Mai degrabă moarte decât umilire", unul dintre laitmotivele militanţilor împotriva regimului, potrivit unor înregistrări video postate de către protestatari. Tonul era sfidător în provincia Deraa (sud). "Îngenunchem numai în faţa lui Allah" şi "Martirule, eşti un erou", strigau participanţii la mitinguri.

Rami Abdel Rahmane, directorul ONG-ului sirian, care se sprijină pe o reţea de militanţi şi pe martori, a declarat că au avut loc manifestaţii în toate regiunile, mai puţin în cele vizate de "operaţiuni militare" şi cele "golite de locuitori".

În ţară, cel puţin 17 persoane au fost ucise vineri, potrivit unui bilanţ provizoriu al ONG-ului sirian, care a anunţat că joi au fost ucise 119 persoane.

Astfel şase persoane au fost ucise în bombardamente în zona Abu el-Zuhur, unde se află una dintre cele două baze aeriene militare din regiunea Idleb (nord-vest), teatru al unor confruntări între armată şi rebeli pentru a doua zi consecutiv, a precizat ONG-ul.

Nicio soluţie nu este vizibilă după 17 luni de revoltă, care s-a militarizat în lupta împotriva represiunii, iar violenţele s-au soldat cu peste 26.000 de morţi, majoritatea civili, porivit ONG-ului.

După îndemnuri fără succes la plecarea lui al-Assad, susţinut ferm de către Moscova, Beijing şi Teheran, ţările occidentale se concentrează de-acum asupra problemelor umanitare.

Franţa a îndemnat vineri "toţi donatorii să se mobilizeze" pentru a consolida ajutorul, în special european, destinat refugiaţilor. Joi seara, în cadrul unei reuniuni la nivel de miniştri a Consiliului de Securitate al ONU, Parisul şi Londra au anunţat un efort umanitar suplimentar în valoare de câteva milioane de euro.

Potrivit ONU, în prezent în Siria există peste 1,2 milioane de persoane deplasate în Siria şi peste 229.000 de refugiaţi înregistraţi în mod oficial în ţările vecine (Turcia, Iordania, Liban şi Irak), dintre care 15.000 sosiţi în ultimele trei zile.

Ankara a sugerat crearea unei zone protejate în Siria, de-a lungul frontierei, însă Parisul, Londra şi oficiali ONU au subliniat asupra dificultăţilor cu care se vor confrunta în asigurarea protecţiei unor asemenea "zone de tampon" pe teritoriul sirian, cu atât mai mult cu cât al-Assad a declarat deja că li se opune.

În Libanul vecin, în care populaţia este profund divizată între cei care îl susţin şi cei care sunt împotriva lui al-Assad, cel puţin 25 de obuze lansate de către trupele siriene au atins un sat creştin de la frontiera de nord, rănind o persoană şi provocând pagube materiale, potrivit unor oficiali locali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici