Siria: Peste 8.000 de militari au fost ucişi de la începutul crizei

Peste 8.000 de militari din cadrul forţelor de securitate siriene au fost ucişi de la începutul crizei din Siria, în martie 2011, în confruntări armate cu rebelii, a anunţat joi directorul Spitalului Militar Techrin de la Damasc.

250 afișări
Imaginea articolului Siria: Peste 8.000 de militari au fost ucişi de la începutul crizei

Peste 8.000 de militari au fost ucişi în Siria de la începutul crizei, anunţă un spital militar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Apreciez că aproximativ 8.000 de militari şi membri ai forţelor de securitate au fost ucişi de la începutul crizei", în urmă cu 17 luni, a declarat acest medic cu grad de general, care a refuzat să îşi spună numele.

"Am primit zilnic, în medie, între 15 şi 20 de cadavre ale unor militari şi membri ai forţelor de securitate, un număr mai mare fiind înregistrat la începutul anului", a precizat el.

"Aproximativ 70% dintre victimele militare sunt trimise către spitalul nostru, iar restul sunt repartizate în instituţii spitaliceşti care se află în alte guvernorate", a adăugat medicul.

Cu titlul de exemplu, el a declarat că miercuri au existat 47, însă în cursul confruntărilor de la Damasc, atunci când rebelii au încercat să preia controlul asupra capitalei, spitalul a "primit zilnic aproximativ 100 de morţi, timp de trei zile".

Mişcarea de contestare împotriva regimului, care a început în martie 2011 în mod paşnic, a fost reprimată violent şi s-a militarizat în timp.

Majoritatea victimelor au fost ucise prin împuşcare (60%), 35% au murit în urma unor explozii - în special produse de rachete antitanc -, iar 5% au fost "strânşi de gât sau decapitaţi", potrivit aceleiaşi surse.

Numărul răniţilor este "uşor mai important", a subliniat generalul, fără să spună despre câte persoane este vorba. Şeful spitalului a declarat însă că aproximativ 10% dintre aceste persoane sunt rănite la nivelul capului sau gâtului, alte 10% la nivelul abdomenului, aproximativ 10% la nivelul pieptului, iar alte 70% la nivelul picioarelor şi mâinilor.

Potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) cu sediul în Marea Britanie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, aproximativ 6.500 de militari şi membri ai forţelor de securitate au fost ucişi de la începutul revoltei, dintr-un total de peste 25.000 de persoane, majoritatea civili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici