Franţa este pregătită să acţioneze direct în Siria dacă regimul al-Assad va folosi arme chimice

Utilizarea armelor chimice de către regimul sirian ar fi "o cauză legitimă pentru intervenţia directă" a comunităţii internaţionale, a declarat luni preşedintele francez Francois Hollande.

673 afișări
Imaginea articolului Franţa este pregătită să acţioneze direct în Siria dacă regimul al-Assad va folosi arme chimice

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O spun cu seriozitatea care se cuvine: vom rămâne foarte vigilenţi alături de aliaţii noştri pentru a preveni utilizarea armelor chimice de către regimul (sirian) care ar fi pentru comunitatea internaţională o cauză legitimă pentru intervenţia directă", a declarat şeful de stat, în deschiderea la Paris a unei conferinţe anuale care reuneşte aproximativ 200 de ambasadori francezi.

"Cunosc dificultatea misiunii, am măsurat riscurile însă problema depăşeşte graniţeie Siriei. Este vorba despre toată securitatea Orientului Mijlociu şi mai ales despre independenţa şi stabilitatea Libanului", a continuat şeful de stat francez.

Preşedintele american Barack Obama a avertizat şi el, săptămâna trecută, regimul lui Bashar al-Assad că recurgerea la armele chimice sau chiar mutarea acestora ar reprezenta trasarea unei "linii roşii" pentru Washington ameninţând cu intervenţia militară, în caz de nevoie.

Tot în cadrul conferinţei, François Hollande a criticat Rusia şi China, a căror atitudine "slăbeşte", în opinia sa, capacitatea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza siriană. "Transmit Rusiei şi Chinei că, în ceea ce proveşte criza siriană, atitudinea lor ne slăbeşte capacitatea de a îndeplini mandatul pe care (Organizaţia) Naţiunilor Unite ni l-au încredinţat", a declarat preşedintele francez, prezentând principalele direcţii ale diplomaţiei franceze, în deschiderea Conferinţei ambasadorilor.

"Trebuie ca membrii acestuia să îşi asume responsabilitatea pentru a-i permite să ia decizii", a adăugat Hollande, în contextul în care Moscova şi Beijingul, principalii susţinători ai Damascului, blochează orice rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

De la începutul revoltei, în martie 2011, violenţele din Siria s-au soldat cu peste 25.000 de morţi, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) siriene cu sediul în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici