Manifestaţii la New York, Washington şi în Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo - FOTO

Înfruntând frigul, mai multe sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington şi în Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo şi pentru a apăra libertatea presei.

385 afișări
Imaginea articolului Manifestaţii la New York, Washington şi în Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo - FOTO

Manifestaţii la New York, Washington şi în Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo - FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Washington, printre cei 300 de manifestanţi s-a aflat şi Christine Lagarde, directorarea FMI, venită pentru a-şi arăta soladiratea cu compatrioţii ei şi compasiunea pentru victime.

"Încă suntem cu toţii în stare de şoc", a mărturisit ea, vorbind despre aceşti "caricaturişti care au însoţit viaţa noastră zilnică ani la rând. Eu am fost caricaturizată de Cabu şi am râs la momentul respectiv".

Acest atentat este "în acelaşi timp simbolul atacului comis în centrul Parisului şi pune sub semnul îndoielii libertatea de exprimare", a adăugat ea.

Manifestaţia din faţa Newseum, muzeu consacrat presei în capitala americană, a fost organizată de un francez expatriat, Olivier Roumy, care a trecut prin experienţa atentatelor din 11 septembrie în Statele Unite şi a afirmat că "astăzi am trăit un 11 septembrie francez".

Înainte ca numele victimelor să fie citite, Nihad Awad, directorul executiv al Consiliului relaţiilor americano-islamice, a afirmat că evreii, creştinii sau musulmanii, sunt "toţi uniţi împotriva tiraniei".

La New York, în pofida temperaturilor resimţite ca fiind de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, majoritatea francezi, au cântat Marseillaise şi au scandat "Charlie, Charlie" în Union Square.

Ambasadorul Franţei la ONU, François Delattre, şi consulul Franţei la New York Bertrand Lortholary erau prezenţi.

"Cum să nu plângi", a declarat cu ochii în lacrimi Pacale Padiou, o franţuzoaică venită împreună cu fiul ei de 16 ani şi cu soţul său. "Nu mai avem dreptul să ne exprimăm? O să fim ucişi pentru aceasta?".

"Sunt jurnalistă, sunt din generaţia Charlie, toţi suntem Charlie", a explicat Mylène Massé, în vârstă de 28 de ani. "Este înspăimântător. Dar nu au reuşit. Au ridicat în picioare toată Franţa".

"Nu credeam că într-o lună voi manifesta pentru viaţa persoanelor de culoare (după cazul Garner la New York, n.red.) şi acum pentru Charlie", a comentat la rândul său Caroline Mezière, care lucrează în finanţe. "Chiar departe de Franţa, suntem mândri de Charlie".

La Montreal, Quebec sau Winnipeg (centru), sute de persoane şi-au arătat solidaritatea.

Drapelele au fost coborâte în bernă şi mai multe clădiri publice, precum primăria din Montreal sau Adunarea Naţională din Quebec.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici