Marea Britanie ar urma să ofere Turciei 390 de milioane de euro pentru gestionarea crizei migraţiei

Marea Britanie ar urma să ofere Turciei un ajutor de 390 de milioane de euro pentru gestionarea crizei imigranţilor, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre aceştia intră în Europa prin Turcia, a declarat o sursă citată de publicaţia britanică The Guardian.

121 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie ar urma să ofere Turciei 390 de milioane de euro pentru gestionarea crizei migraţiei

Marea Britanie ar urma să ofere Turciei 390 de milioane de euro pentru gestionarea crizei migraţiei (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Premierul britanic, David Cameron, ar urma să anunţe că M.Britanie oferă Turciei fonduri în valoare de 390 de milioane de euro (275 de milioane de lire) în următorii doi ani pentru a face faţă crizei imigranţilor, susţine o sursă citată de The Guardian.

Donaţia în valoare de 390 de milioane de euro se adaugă ajutorului de 283 de milioane de euro (200 milioane de lire) oferit joi de către Marea Britanie statelor africane în cadrul summitului de la Malta pe tema reducerii fluxului de imigranţi africani care sosesc în Europa.

Joi, liderii UE au convenit să acorde un buget de 1,77 miliarde de euro pentru 23 de state africane, printre care Libia, Nigeria, Eritreea, cu scopul de a reduce problemele economice şi de securitate care îi determină pe locuitori să emigreze şi de a încuraja statele africane de a reprimi cetăţenii cărora le-au fost respinse solicitările de acordare a azilului în spaţiul european.

David Cameron a semnalat faptul că M. Britanie este dispusă să ofere aproape jumătate de miliard de lire ( 475 milioane de lire, 673 milioane de euro) din Fondul pentru asistenţă al Marii Britanii în următorii cinci ani într-o serie de eforturi de a opri fluxul de imigranţi şi refugiaţi care ajung în Europa, potrivit sursei citate.

Sprijinul financiar suplimentar care va fi oferit Turciei va fi stabilit în cadrul discuţiilor purtate de liderii UE după summitul internaţional de la Malta.

"Am stat în vestul Mediteranei, care a fost punctul central al crizei iniţiale, dar în ultimele luni, punctul central a fost în est, fiind reprezentat de ruta Turcia-Grecia, unde vedem mai mulţi refugiaţi sirieni decât vedem pe ruta pe care ne aflăm azi (joi), ceea ce înseamnă mai mulţi imigranţi care pătrund ilegal. Rămânem în continuare foarte îngrijoraţi în privinţa acestei rute şi a sprijinului pe care ar trebui să-l acordăm ţărilor din regiune", a precizat sursa citată de The Guardian.

Sursa a mai precizat că paza de coastă din Turcia a salvat 63.000 de imigranţi în cursul acestui an.

"Au două milioane de refugiaţi, i-au costat aproape şapte miliarde de euro şi cred că încă sunt multe lucruri pe care UE poate să le facă acolo, alături de ceea ce au făcut în Iordania şi Liban", a mai precizat sursa citată.

"Aşa că avem de gând să anunţăm că suntem dispuşi să oferim 390 de milioane de euro pentru următorii doi ani ca o contribuţie la eforturilor ţărilor europene de a ajuta Turcia să facă faţă crizei imigranţilor", a mărturisit sursa citată de The Guardian.

Fondurile suplimentare oferite Turciei vor fi folosite pentru a construi noi centre de adăpost şi a furniza cele neceesare persoanelor rămase fără adăposturi din cauza războiului civil din Siria. Îi va ajuta pe refugiaţii sirieni să fie mai aproape de statul lor natal, care a fost devastat de războiul civil şi de influenţa ridicată a organizaţiei teroriste Stat Islamic. De asemenea, fondurile ar urma să fie folosite şi pentru a distruge activităţile traficanţilor de persoane care profită de pe urma disperării imigranţilor.

Fondurile acordate Turciei şi Africii ar urma să provină dintr-un procent de 0,7% din PIB-ul Marii Britanii, fonduri destinate asistenţei externe, potrivit sursei citate de The Guardian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici