Marea Britanie reintroduce dispoziţiile cu privire la mandatul european de arestare

Deputaţii britanici au aprobat, luni seară, reintroducerea unor dispoziţii europene în domeniul justiţiei şi poliţiei şi, prin extindere, mandatul european de arestare.

83 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie reintroduce dispoziţiile cu privire la mandatul european de arestare

Marea Britanie reintroduce dispoziţiile cu privire la mandatul european de arestare (Imagine: Shutterstock)

Londra a renunţat anul trecut la toate cele 133 de dispoziţii europene în domeniu, iar decizia urmează să intre în vigoare la 1 decembrie, dar cu intenţia de a reintroduce 35 dintre dispoziţii.

Renunţarea a fost susţinută de euroscepticii din Partidul Conservator al premierului David Cameron. De altfel, 36 de deputaţi din rândul majorităţii au votat împotriva moţiunii de reintroducere prezentată luni, care a inclus iniţial doar 11 dispoziţii.

Ministrul de Interne, Theresa May, a explicat că alte 24 de măsuri, inclusiv mandatul european de arestare, nu trebuie transpuse în legea britanică şi, în consecinţă, nu trebuie votate, însă au fost validate în acelaşi timp.

Deputaţii nemulţumiţi au denunţat o manevră pentru a ocoli promisiunea Guvernului de a organiza un vot asupra mandatului european de arestare, în timp ce deputaţii din opoziţia laburistă au depus o moţiune în care au cerut amânarea dezbaterii.

Laburiştii şi liberal-democraţii, aliaţi în coaliţia condusă de David Cameron, s-au pronunţat în favoarea reintroducerii.

Ministrul Theresa May a declarat în mai multe rânduri în ultimele luni că Marea Britanie are nevoie de mandatul de arestare european. "Ne ajută să luptăm împotriva criminalităţii transfrontaliere, să-i extrădăm pe infractorii străini, să-i găsim pe cei care se sustrag legii şi să-i aducem în faţa justiţiei", a afirmat ea, recent, într-un răspuns scris către un reprezentant al Partidului Laburist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici