Marea Britanie vrea soluţionarea disputelor post-Brexit cu UE pentru a obţine acces la programele de cercetare ale blocului comunitar

  • Marea Britanie vrea să-şi rezolve disputele cu Uniunea Europeană după Brexit pentru a obţine acces la programele de cercetare ale uniunii
  • Accesul la programele UE oferă granturi şi proiecte cercetătorilor
  • Britanicii nu vor decalaje în domeniul ştiinţei, chiar dacă au părăsit blocul comunitar
3238 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie vrea soluţionarea disputelor post-Brexit cu UE pentru a obţine acces la programele de cercetare ale blocului comunitar

Sursa foto: Profimedia

Marea Britanie negociază cu Uniunea Europeană accesul la programele din domeniul cercetării ştiinţifice şi inovării, pentru a putea permite cercetătorilor britanici să obţină granturi şi proiecte în cadrul blocului comunitar. Oficialii din Londra sunt dispuşi să soluţioneze toate disputele post-Brexit cu UE, doar ca să fie primiţi în prestigiosul program Horizon Europe, în valoare de 95,5 miliarde de euro.

Cooperarea în cercetare ar fi reciproc avantajoasă pentru ambele părţi, însă relaţiile dintre britanici şi UE s-au înrăutăţit din cauza unei neînţelegeri privind comerţul cu provincia britanică Irlanda de Nord, fapt ce a determintat Uniunea să lanseze proceduri judiciare.

„UE încalcă clar acordul nostru, încercând în mod repetat să politizeze cooperarea ştiinţifică prin refuzul de a finaliza accesul la aceste programe importante. Nu putem permite ca acest lucru să continue. Acesta este motivul pentru care Marea Britanie a lansat acum consultări formale şi va face tot ce este necesar pentru a proteja comunitatea ştiinţifică”, a declarat ministrul de externe Liz Truss.

„Bruxelles-ul a recunoscut beneficiile reciproce aduse de cooperarea în cercetare şi inovare. Cu toate acestea, este important să ne amintim contextul politic al acestui lucru: există dificultăţi serioase în punerea în aplicare a acordului de retragere şi a unor părţi din acordul de comerţ şi cooperare”, a declarat Daniel Ferrie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici