Marele Lac Sărat va dispărea în cinci ani fără o intervenţie de urgenţă, spun oamenii de ştiinţă

Marele Lac Sărat din Utah se confruntă cu un "pericol fără precedent", spun experţii, deoarece a scăzut la un nivel alarmant de scăzut pe fondul unei mega-secete alimentate de schimbările climatice, care pune din ce în ce mai mult stăpânire pe vestul ţării, scrie CNN.

4155 afișări
Imaginea articolului Marele Lac Sărat va dispărea în cinci ani fără o intervenţie de urgenţă, spun oamenii de ştiinţă

Marele Lac Sărat va dispărea în cinci ani fără o intervenţie de urgenţă, spun oamenii de ştiinţă

La mai puţin de două săptămâni distanţă de sesiunea legislativă din Utah din 2023, aproape trei duzini de oameni de ştiinţă şi ecologişti au publicat un raport dezastruos care solicită parlamentarilor să ia "măsuri de urgenţă" pentru a salva Marele Lac Sărat înainte de a seca.

Fără o "creştere dramatică" a aportului de apă până în 2024, experţii avertizează că lacul va dispărea în următorii cinci ani.

"Dispariţia sa ar putea provoca daune imense sănătăţii publice, mediului şi economiei statului Utah", au scris autorii raportului. "Alegerile pe care le vom face în următoarele câteva luni vor afecta statul nostru şi ecosistemele din întregul Vest pentru decenii".

Marele Lac Sărat, afectat de utilizarea excesivă a apei şi de o criză climatică tot mai gravă, a scăzut la niveluri minime record doi ani la rând. Lacul se află acum la 6 metri sub nivelul său mediu natural şi a intrat într-un "teritoriu neexplorat" după ce a pierdut 73% din apă, se arată în raport.

"Ecosistemul lacului nu este doar în pragul colapsului. Se prăbuşeşte", a declarat pentru CNN Benjamin Abbott, profesor de ecologie la Universitatea Brigham Young şi autorul principal al raportului. "Sincer, este uluitor şi total dezarmant să vezi cât de mult din lac a dispărut".

În condiţiile în care clima devine tot mai caldă şi mai uscată, multe lacuri din vestul ţării nu vor cunoaşte decât o evaporare mai mare, o cerere mai mare de apă şi, pur şi simplu, o scădere definitivă a nivelului. Realitatea climatică sumbră care se desfăşoară deja în Marele Lac Sărat, a spus Abbott, este un "microcosmos" a ceea ce se întâmplă sau urmează să se întâmple în întreaga lume pe o planetă care se încălzeşte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici