Marian Lupu respinge informaţiile privind încercarea lui Voronin de a-i oferi mită

Liderul PDM, Marian Lupu, a negat, într-o declaraţie preluată de PRO TV Chişinău, că ar fi primit vreo ofertă de zece milioane de dolari din partea liderului PCRM, Vladimir Voronin, sau a altei persoane, informează portalul Moldova Azi.

37 afișări
Imaginea articolului Marian Lupu respinge informaţiile privind încercarea lui Voronin de a-i oferi mită

Marian Lupu respinge informaţiile privind încercarea lui Voronin de a-i oferi mită (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

"Pot doar să presupun că sunt nişte zvonuri care au drept scop să destabilizeze situaţia din ţară, acum că suntem în dialog pentru crearea unei coaliţii de guvernare", a spus Marian Lupu.

WikiLeaks a dezvăluit, citând un document al ambasadei americane din Chişinău, că Vladimir Voronin ar fi încercat să îi ofere zece milioane de dolari lui Marian Lupu pentru a încheia o alianţă politică în timpul crizei din 2009 din R.Moldova.

În legătură cu întâlnirea pe care a avut-o joi cu premierul Vlad Filat, Lupu a declarat că nu este vorba de negocieri, ci "a fost prima întâlnire foarte lejeră după alegeri, o tatonare firească a terenului, un schimb de opinii după campania electorală".

Potrivit unui document citat de ziarul Le Monde, ambasada americană la Chişinău raportează o întâlnire surprinzătoare între Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, şi comunistul Vladimir Voronin, în 2009. Acesta din urmă l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi înainte în propria locuinţă pentru a-i face o propunere: să formeze o coaliţie de centru-stânga cu el ca şef al statului şi Voronin preşedinte al Parlamentului. Marian Lupu, care a plecat din PCRM în iunie 2009, a refuzat oferta. Voronin i-a propus atunci interlocutorului său cinci milioane de dolari, cu condiţia să accepte să se alăture PCRM, ofertă pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin a venit cu o nouă propunere: i-a oferit zece milioane de dolari. Marian Lupu a formulat o contrapropunere, sugerându-i lui Voronin să obţină cele opt voturi necesare pentru alegerea sa în Parlament, în schimbul imunităţii acordate lui şi familiei sale.

Un lider PCRM, Mark Tkaciuk, a declarat că informaţiile difuzate de WikiLeaks sunt "ilogice", catalogându-le drept "poveşti". Tkaciuk şi-a exprimat dezamăgirea că un ziar atât de prestigios cum este Le Monde relatează "bârfe mondene atât de josnice".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici