WikiLeaks: Voronin i-a oferit lui Marian Lupu zece milioane de dolari în schimbul unei coaliţii

Liderul comunist Vladimir Voronin i-a propus lui Marian Lupu zece milioane de dolari pentru a încheia o alianţă politică în timpul crizei din 2009 din R.Moldova, se arată într-o notă diplomatică a ambasadei americane la Chişinău şi publicată de Le Monde în ediţia online.

49 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Voronin i-a oferit lui Marian Lupu zece milioane de dolari în schimbul unei coaliţii

WikiLeaks: Voronin i-a oferit lui Marian Lupu zece milioane de dolari în schimbul unei coaliţii (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

La 8 septembrie 2009, ambasada americană la Chişinău raportează o întâlnire surprinzătoare între Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, şi comunistul Vladimir Voronin, preşedintele în exerciţiu al ţării. Acesta din urmă l-a invitat pe Marian Lupu cu o zi înainte în propria locuinţă pentru a-i face o propunere: să formeze o coaliţie de centru-stânga cu el ca şef al statului şi Voronin preşedinte al Parlamentului.

Marian Lupu, care a plecat din PCRM în iunie 2009, a refuzat oferta. Voronin i-a propus atunci interlocutorului său cinci milioane de dolari, cu condiţia să accepte să se alăture PCRM, ofertă pe care acesta a refuzat-o din nou. Atunci, Voronin a venit cu o nouă propunere: i-a oferit zece milioane de dolari. Marian Lupu a formulat o contrapropuenre, sugerându-i lui Voronin să obţină cele opt voturi necesare pentru alegerea sa în Parlament, în schimbul imunităţii acordate lui şi familiei sale.

Această scenă i-a fost povestită ambasadorului american de Marian Lupu. Dar diplomatul a auzit şi o altă variantă de la Valdimir Voronin la 14 septembrie. Acesta a confirmat două întâlniri cu liderul Partidului Democrat şi propunerea sa reînnoită de coaliţie. "Potrivit lui Voroni, Lupu părea «pierdut», dar a declarat că nu poate accepta o asemenea ofertă", povesteşte ambasadorul într-o notă publicată la 16 septembrie 2009.

Voronin nu a recunoscut verbal că i-a propus mită lui Lupu, dar la o întrebare a ambasadorului cu privire la discuţia avută, liderul comunist a râs zgomotos, a făcut grimase şi un gest cu degetele mari ridicate, ceea ce se traduce printr-o confirmare tăcută "că ştie că se ştie". Voronin a apreciat că Lupu se află sub influenţa unei "puteri externe", afirmă ambasada, dar fără să ştie dacă este vorba despre "Rusia, România sau Statele Unite".

La 12 august, Marian Lupu a mers la Moscova, în cel mai mare secret şi tranzitând Budapesta, pentru a se supune unui examen foarte special, într-o cameră de hotel, condus de doi bărbaţi a căror identitate nu a dezvăluit-o americanilor.

Această întâlnire de două ore pare un interviu pentru angajare, în care a fost evaluat complet din punct de vedere psihologic şi politic, a povestit el ambasadorului american, care scrie la 14 august: "Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a stabili poziţia sa în privinţa unor probleme cum ar fi imunitatea lui Voronin, neutralitatea R.Moldova şi şcolile rusofone din R.Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici