Marş naţionalist maghiar în faţa Ambasadei României din Budapesta. Manifestanţii au denunţat Tratatul Trianon

Grupul naţionalist ungar Mişcarea 64 de Comitate (HVIM) a organizat duminică seară, la Budapesta, un marş de comemorare a 95 de ani de la semnarea Tratatului Trianon, manifestaţii strigând în faţa Ambasadei române "Ţinutul Secuiesc nu este România".

1400 afișări
Imaginea articolului Marş naţionalist maghiar în faţa Ambasadei României din Budapesta. Manifestanţii au denunţat Tratatul Trianon

Marş naţionalist maghiar în faţa Ambasadei României din Budapesta. Manifestanţii au denunţat Tratatul Trianon

Marşul a început în Piaţa Eroilor din Budapesta, participanţii având steaguri în culorile roşu-alb, specifice mişcării de extremă-dreapta din Ungaria.

De asemenea, unii manifestanţi aveau un steag al "Ţinutului Secuiesc, scandând "Jos Trianon!".

"Tratatul Trianon este cea mai mare eroare din istoria Ungariei", a declarat la începutul marşului Elod Novak, parlamentar şi vicepreşedinte al partidului radical Jobbik.

"Au existat oportunităţi de revizuire a Tratatului Trianon în ultimii 25 de ani, spre exemplu înainte de aderarea României la UE, dar au fost pierdute. Naţiunea ungară a fost trădată de partidele politice din secolul XX", a adăugat Novak.

Manifestanţii s-au oprit în faţa Ambasadei Serbiei, iar apoi în faţa reprezentanţei diplomatice a României. Aici au scandat: "Ţinutul Secuiesc nu este România!".

Tratatul Trianon ar putea fi totuşi revizuit în următoarele decenii, speră Gyula Zagyva, copreşedinte al HVIM: "Situaţia geopolitică a început să se îndrepte încet în această direcţie".

Tratatul de la Trianon, semnat în iunie 1920, a stabilit actualele frontiere ale Ungariei cu ţările vecine. În virtutea documentului, Ungaria a pierdut părţi importante ale teritoriului pe care îl avea în acea perioadă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici