Martin Schulz, îngrijorat de criza politică din Republica Moldova: "Le cer tuturor politicienilor moldoveni să îngroape securea războiului"

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a arătat îngrijorat, marţi, de criza politică din R.Moldova, avertizând că aceasta riscă să afecteze parcursul european al ţării şi cerându-le politicienilor moldoveni să depăşească disputele pentru a continua reformele.

290 afișări
Imaginea articolului Martin Schulz, îngrijorat de criza politică din Republica Moldova: "Le cer tuturor politicienilor moldoveni să îngroape securea războiului"

Martin Schulz (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

"Remarc cu mare îngrijorare adâncirea crizei politice din R.Moldova. Dacă va continua, disputa politică ar putea să devieze eforturile ţării de integrare europeană", a declarat el, potrivit unui comunicat oficial.

"Sunt deosebit de îngrijorat de voturile de săptămâna trecută din Parlament pentru amendarea unui număr important de legi. Aceste schimbări, precum posibilitatea de demitere a judecătorilor Curţii Constituţionale de către Parlament, în cazul în care aceştia pierd încrederea (Legislativului), are consecinţe multiple, potenţial negative pentru dezvoltarea democratică a ţării. Aceste amendamente au fost adoptate în grabă şi fără consultările şi pregătirile corespunzătoare. Ele au fost aspru criticate atât de Consiliul Europei, cât şi de Comisia de la Veneţia", a adăugat Schulz, subliniind că acestea ar trebui revizuite.

În cadrul şedinţei de vineri a Parlamentului, deputaţii PLDM împreună cu cei ai PCRM au votat mai multe acte legislative prin care au fost acordate mai multe competenţe prim-ministrului interimar şi Guvernului demis. Centrul Naţional Anticorupţie a fost trecut din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului, iar judecătorii de la Curtea Constituţională ar putea fi demişi de către deputaţi. De asemenea, persoanele care deţin paşapoarte sovietice pot participa la alegeri.

"Le cer tuturor politicienilor moldoveni să îngroape securea războiului şi să continue reformele menite să asigure prosperitatea cetăţenilor", a continuat el.

Afirmând că R.Moldova a avansat în ultimii ani pe calea integrării europene, devenind unul dintre liderii Parteneriatului Estic, Schulz a avertizat că acest efort ar putea fi spulberat în cazul în care criza politică va continua, iar interesele private vor prima.

"Parlamentul European este pregătit, dacă este necesar, să faciliteze dialogul politic în R. Moldova şi să ajute la depăşirea actualului impas", a conchis preşedintele PE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici