Masacrul din Africa de Sud: O săptămână de doliu naţional, după incidentele de la mina din Marikana

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a anunţat o săptămână de doliu naţional începând de luni şi până duminică în memoria celor 44 de persoane care au murit în opt zile în mina din Marikana, dintre care 34 de grevişti ucişi de poliţie.

453 afișări
Imaginea articolului Masacrul din Africa de Sud: O săptămână de doliu naţional, după incidentele de la mina din Marikana

Masacrul din Africa de Sud: O săptămână de doliu naţional, după incidentele de la mina din Marikana (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Naţiunea este în stare de şoc şi în durere", afirmă un comunicat al preşedinţiei, care anunţă doliu în memoria celor "44 de persoane ucise în incidentele de la Marikana".

Înainte de masacrul de joi, zece persoane muriseră în confruntările intersindicale la Marikana, dintre care doi poliţişti.

Peste 30 de persoane au fost ucise joi, poliţia deschizând focul împotriva unor mineri înarmaţi aflaţi în grevă la mina de platină Lonmin din Marikana, în cadrul uneia dintre cele mai sângeroase intervenţii în Africa de Sud de la prăbuşirea apartheidului, în 1994, şi până în prezent.

Violenţele au început la 10 august, după ce sute de mineri din subteran au lansat o grevă. Unii, încurajaţi de către micul sindicat AMCU, reclamau o sumă de 12.500 de ranzi pe lună (aproximativ 1.250 de euro), reprezentând mai mult decât o triplare a salariului lor actual, care este de aproximativ 4.000 de ranzi pe lună (aproximativ 400 de euro pe lună).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici