Masacrul din Colorado: Obama îşi exprimă solidaritatea cu locuitorii din Aurora

Preşedintele american Barack Obama le-a împărtăşit, duminică, emoţia sa şi solidaritatea Statelor Unite locuitorilor din Aurora, deplasându-se în acest oraş din Colorado (vest), la trei zile de la atacul soldat cu 12 morţi şi 58 de răniţi.

331 afișări
Imaginea articolului Masacrul din Colorado: Obama îşi exprimă solidaritatea cu locuitorii din Aurora

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama, vizibil emoţionat după mai mult de două ore petrecute la spitalul universitar din Aurora, o suburbie a oraşului Denver, a declarat că a avut "şansa să se întâlnească cu fiecare dintre familiile" celor ucişi şi că a "plâns împreună cu ele".

"Le-am spus că vorbele sunt prea slabe (...) dar că misiunea mea principală este să reprezint întreaga ţară şi să le spun că noi ne gândim la ei", a adăugat el.

Preşedintele, care i-a vizitat şi pe răniţii de la terapie intensivă, s-a referit la "aceşti tineri care, în urmă cu două zile, nu erau siguri că vor ieşi de acolo, iar acum au ochii deschişi, vorbesc şi vă amintesc că, chiar şi în zilele cele mai sumbre, viaţa continuă".

În afară de cei 12 morţi, 58 de persoane au fost rănite. Arestat, suspectul, James Holmes, în vârstă de 24 de ani, urmează să compară luni în faţa justiţiei.

Preşedintele a insistat, de asemenea, asupra necesităţii de a vorbi despre victime şi nu despre presupusul ucigaş care a deschis focul în noaptea de joi spre vineri într-o sală de cinema din Aurora, plină de spectatori la difuzarea ultimei părţi din seria Batman.

"Deşi autorul acestui act malefic a primit multă atenţie în ultimele zile, această atenţie va dispărea şi până la urmă, după ce va resimţi deplina putere a sistemului nostru judiciar, cele de care ne vom aminti vor fi persoanele afectate de această tragedie", a promis preşedintele.

Fără să se refere direct la problema controlului circulaţiei armelor în Statele Unite, unde Constituţia garantează dreptul de a se înarma, Obama a declarat că spersă ca "în zilele următoare, în săptămânile şi lunile următoare, cu toţii să reflecteze la tot ceea ce se poate face în faţa violenţei nesăbuite de care suferă această ţară".

Majoritatea celor 12 morţi aveau în jur de 20 sau 30 de ani, cel mai în vârstă având 51 de ani, iar cel mai tânăr doar şase ani.

Poliţia a afirmat în mai multe rânduri că presupusul autor pare să fi pregătit atacul timp de mai multe luni. Şeful poliţiei din Aurora, Dan Oates, a declarat că Holmes a primit acasă un număr mare de colete în ultimele patru luni.

"Credem, de asemenea, că acest lucru ne va permite să înţelegem mai bine prezenţa materialului pe care îl avea în apartament", a continuat el. "Ceea ce vedem acolo este, în opinia mea, dovada că (actul) a fost premeditat şi gândit".

Poliţia a anunţat că a deminat, cu ajutorul unui robot, apartamentul plin cu explozibil al presupusului autor. Pirotehniştii au avut grijă să conserve diferitele piese ca probe în perspectiva unui proces al lui Holmes, care va fi deferit justiţiei luni, la ora 08.30 (17.30 ora României).

Calculatorul suspectului a fost, de asemenea, găsit, iar Oates şi-a exprimat duminică speranţa că examinarea lui va conduce la o mai bună înţelegere a motivaţiei acestui student la neurologie la Universitatea din Colorado, prezentat drept un singuratic.

Potrivit lui Bob Snyder, chirurg la centrul medical Aurora, şapte pacienţi se află în continuare în spital, dintre care patru sunt la terapie intensivă. Numeroşi răniţi au suferit sechele pe termen lung.

Obama şi-a suspendat de facto campania pentru alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie după atac. Adversarul său republican Mitt Romney a făcut acelaşi lucru.

Dar campania electorală se va relua luni. Obama a părăsit duminică seara regiunea Denver pentru a merge în San Francisco (California). El va începe luni un turneu de trei zile în care va vizita în special Seattle (statul Washington) şi Louisiana (sud).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici