Meglena Kuneva: Schengen este o "marcă a calităţii" pentru Bulgaria

Vicepremierul bulgar Meglena Kuneva a declarat joi că Schengen este o "marcă a calităţii" pentru Bulgaria şi o garanţie a securităţii, relatează agenţia Focus, în pagina electronică.

157 afișări
Imaginea articolului Meglena Kuneva: Schengen este o "marcă a calităţii" pentru Bulgaria

Meglena Kuneva: Schengen este o "marcă a calităţii" pentru Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto / Theodor Pana)

"Schengen este o marcă a calităţii şi un certificat că ţara merge bine, lucru de care avem nevoie", a declarat vicepremierul pentru Coordonarea politicii europene şi Afaceri instituţionale, Meglena Kuneva.

Aderarea Bulgariei la Schengen ar ajuta ţara în mai multe feluri, a declarat ea. "În afară de reputaţie, în afară de posibilitatea de a avea graniţele la dispoziţia noastră, cel mai important aspect al accederii noastre în Schengen este securitatea. Nicio ţară nu poate spune că este 100 la sută sigură, dar orice cetăţean bulgar are dreptul să le ceară politicienilor să depună eforturi de 100 la sută pentru a oferi această securitate. Schengen face parte din această securitate 100 la sută şi trebuie să reuşim în această direcţie", a declarat vicepremierul.

"Bulgaria şi România au şansa intrării graduale în Schengen. Mai întâi prin aşa-numitele frontiere albastre, iar apoi cu cele verzi. Este greu pentru Bulgaria, având în vedere că există un război în apropierea graniţelor noastre, iar acest lucru creează îngrijorare suplimentară şi cereri suplimentare de protecţie a graniţelor", a subliniat Kuneva.

"Vreau să fac tot posibilul pentru ca acest lucru să devină un succes şi să primim respectul pe care îl merităm din partea ţărilor atât în domeniul afacerilor, cât şi al politicii", a continuat ea.

"La evaluarea noastră pentru aderarea la Schengen sunt adăugate în mod constant noi criterii privind îmbunătăţirea sistemului judiciar, a luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate şi în acest sens aderarea noastră se transformă într-o ţintă în mişcare. Nu contest necesitatea de a face toate aceste lucruri. Este în favoarea noastră, dar nu există în istorie cazuri ca acesta, când două ţări (România şi Bulgaria) au aşteptat zece ani pentru a adera la Schengen", a continuat ea, adăugând că această situaţie este dăunătoare pentru prestigiul ţării la nivel internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici