Mihai Ghimpu ameninţă că va cere reducerea cvorumului pentru alegerea preşedintelui R. Moldova

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Mihai Ghimpu, a declarat joi că, în cazul în care comuniştii nu îl vor vota pe Marian Lupu la preşedinţia R.Moldova, va iniţia procedura de reducere a cvorumului pentru ca şeful statului să fie ales cu majoritate simplă, relatează portalul Moldova Azi.

12 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu ameninţă că va cere reducerea cvorumului pentru alegerea preşedintelui R. Moldova

Mihai Ghimpu ameninţă că va cere reducerea cvorumului pentru alegerea preşedintelui R. Moldova (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Preşedintele va fi ales. Îmi pregătesc deja ceea ce am anunţat - asul din mânecă - pentru ca şeful statului să fie ales. Va fi ales în Parlament, aşa cum scrie legea, şi mandatul Parlamentului va fi unul plin, de patru ani. Nu are rost să ne jucăm la infinit de-a alegerile anticipate", a declarat Mihai Ghimpu pentru Moldova Azi.

Potrivit lui Ghimpu, pe viitor se va promova ideea modificării procedurii de alegere a preşedintelui, pentru ca acesta să nu mai fie ales de deputaţi, ci prin vot direct, de cetăţeni.

Actuala legislatură trebuie să aleagă preşedintele conform prevederilor legale existente. Ghimpu susţine că reforma constituţională trebuie să aibă loc, indiferent dacă preşedintele statului va fi sau nu ales la 7 decembrie.

Preşedintele Republicii Moldova este ales în Parlament de către două treimi din cei 101 de deputaţi, respectiv cu 61 de voturi.

În prezent, Alianţa pentru Integrare Europeană dispune numai de 53 de mandate şi ar avea nevoie de susţinerea a opt deputaţi comunişti. Primul vot pentru alegerea şefului statului a avut loc la 10 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici