Mihai Ghimpu anunţă că va dizolva Parlamentul săptămâna viitoare

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anunţat marţi că va dizolva Parlamentul săptămâna viitoare şi a confirmat că alegerile anticipate se vor desfăşura la 28 noiembrie, relatează PRO TV Chişinău.

14 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu anunţă că va dizolva Parlamentul săptămâna viitoare

Mihai Ghimpu anunţă că va dizolva Parlamentul săptămâna viitoare (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ghimpu a declarat că, cel mai probabil, Parlamentul va fi dizolvat marţea sau miercurea viitoare. El a confirmat că alegerile anticipate se vor desfăşura la 28 noiembrie, ceea ce ar însemna că startul campaniei electorale ar trebui să fie dat cu două luni înainte, adică marţea viitoare, pe 28 septembrie.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a constatat, marţi, existenţa condiţiilor care justifică necesitatea dizolvării Parlamentului, preşedintele instanţei precizând că şeful interimar al statului este obligat să emită decretul de dizolvare a Legislativului.

Conform avizului Curţii, dizolvarea Parlamentului este justificată de eşecul încercărilor de alegere a unui şef al statului în şedinţele din 10 noiembrie 2009 şi 7 decembrie 2009.

Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Dumitru Pulbere, a declarat că preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, este obligat să dizolve Parlamentul într-un interval de timp "rezonabil", apreciind că acesta nu ar trebui să depăşească trei luni.

Parlamentul de la Chişinău a modificat în mai legea privind alegerea preşedintelui, aceasta prevăzând că Legislativul poate fi dizolvat într-un termen "rezonabil", la un an de la ultima decizie de dizolvare. Conform legii modificate, decizia finală îi aparţine preşedintelui ţării, care trebuie să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Modificarea a fost realizată la recomandarea Curţii Constituţionale, în condiţiile în care legea nu prevedea un termen în care Parlamentul putea fi dizolvat a doua oară. Deputaţii moldoveni au decis introducerea în legislaţie a noţiunii de "termen rezonabil", fără a o defini însă foarte clar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici