Mii de pasageri, blocaţi în Scoţia din cauza perturbării traficului aerian

Mii de pasageri erau blocaţi, marţi dimineaţa, în Scoţia, în timp ce mai multe companii aeriene, între care British Airways, KLM, Aer Lingus şi Easyjet şi-au întrerupt zborurile cu plecare sau către Scoţia din cauza norului de cenuşă generat de erupţia vulcanului islandez Grimsvötn.

356 afișări
Imaginea articolului Mii de pasageri, blocaţi în Scoţia din cauza perturbării traficului aerian

Mii de pasageri, blocaţi în Scoţia din cauza perturbării traficului aerian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american, Barack Obama, a plecat mai devreme decât prevăzuse (potrivit programului iniţial urma să plece marţi) din Irlanda către Londra. Avionul lui a aterizat luni seara în capitala britanică, unde efectuează o vizită oficială până joi.

Autoritatea britanică pentru reglementarea traficului aerian, NATS (National Air Traffic Services), a precizat într-un buletin marţi dimineaţa că norul de cenuşă de la vulcanul islandez va traversa Scoţia marţi, în intervalul orar 06.00-12.00 GMT (09.00-15.00 ora României).

Aeroporturile din Glasgow şi Edinburgh au fost afectate în cursul nopţii, iar cele din Aberdeen şi Inverness vor avea, de asemenea, traficul perturbat.

În afară de Scoţia, aeroporturile din Marea Britanie funcţionau normal, potrivit NATS.

British Airways anunţase încă de luni seara că nu va asigura niciun zbor înspre şi dinspre Scoţia până marţi la ora 13.00 GMT (16.00 ora României).

Mai multe companii, între care KLM şi EasyJet, au luat măsuri similare.

La rândul său, compania low cost Ryanair a protestat faţă de decizia autorităţilor irlandeze de a suspenda zborurile către şi dinspre Edinburgh, Glasgow şi Aberdeen din motive de securitate.

Pe site-ul său de Internet, compania precizează: "Ryanair se opune ferm acestei decizii şi crede că nu există motive pentru anularea zborurilor şi se va întâlni cu autorităţile aeriene irlandeze marţi dimineaţa, pentru ca restricţia să fie ridicată".

Companiile aeriene sunt cele care trebuie să ia decizia dacă vor efectua sau nu zboruri, dar ele trebuie să prezinte un plan de securitate autorităţilor de reglementare, care acesta îl pot aproba sau refuza.

Potrivit ministrului britanic al Transporturilor, Philip Hammond, ţara "este mai bine pregătită" decât la precedenta erupţie a unui vulcan islandez în 2010, care a paralizat îndelung traficul aerian european.

Vulcanul islandez Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a început să erupă sâmbătă, generând un imens nor de fum.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici