Militanţii proindependenţă din Catalonia perseverează în demersul lor în pofida votului din Scoţia

Susţinătorii independenţei catalane nu se simt descurajaţi de respingerea independenţei Scoţiei la referendumul organizat joi, considerând că pentru ei este important că un astfel de plebiscit a avut loc, relatează The Guardian, în ediţia electronică de vineri.

146 afișări
Imaginea articolului Militanţii proindependenţă din Catalonia perseverează în demersul lor în pofida votului din Scoţia

Militanţii proindependenţă din Catalonia perseverează în demersul lor în pofida votului din Scoţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ce s-a întâmplat în Scoţia este exact ce ne aşteptam să se întâmple", a declarat vineri Ricard Gené din cadrul Adunării Naţionale Catalane, una dintre mişcările proindependenţă din Catalonia, care militează pentru organizarea unui referendum.

Mesajul care trebuie reţinut este acela că referendumul a avut loc, a subliniat el. "Pentru noi este important că scoţienii au putut să voteze şi să îşi exprime voinţa colectiv cu privire la viitorul lor", a declarat el. "Ceea ce simţim cu adevărat este dorinţa de a avea posibilitatea să votăm. Pentru aceasta luptăm", a adăugat militantul.

Mesajul lui a avut ecou online, unde militanţii proindependenţă de pe Twitter au invocat votul din Scoţia ca exemplu de urmat de către Spania. "În Scoţia au votat ieri şi până la urmă nu a murit nimeni. Suprinzător?", scrie o persoană. "În Scoţia, campania pentru DA a pierdut, dar democraţia a câştigat. Spania are multe de învăţat", scrie o altă persoană.

Parlamentarii catalani ar urma să voteze o lege, vineri după-amiază, care să permită organizarea legală a unui referendum fără caracter coercitiv la 9 noiembrie. "Este o zi foarte importantă", a declarat Gené, adăugând că Adunarea Naţională organizează un miting în această după-amiază în faţa Parlamentului catalan pentru susţinerea noii legi.

La începutul săptămânii, ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, a declarat că Guvernul se va folosi "toată forţa legii" pentru a bloca orice tip de vot în Catalonia, sugerând că Executivul de la Madrid va contesta legea catalană la Curtea Constituţională spaniolă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici