Militarii francezi şi spanioli, nevoiţi să părăsească baza kîrgîză de la Manas

Franţa şi Spania au fost nevoite să îşi retragă luna aceasta trupele staţionate la baza militară kîrgîză Manas, un punct de sprijin al intervenţiei occidentale în Afganistan, autorităţile de la Bişkek refuzând să le prelungească permisul, a anunţat duminică un post spaniol de radio.

72 afișări
Imaginea articolului Militarii francezi şi spanioli, nevoiţi să părăsească baza kîrgîză de la Manas

Militarii francezi şi spanioli au fost nevoiţi să părăsească baza kîrgîză de la Manas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma acestei hotărâri, Spania a transferat, la 13 octombrie, către baza de la Herat, din vestul Afganistanului, cei aproximativ 60 de militari şi două avioane de transport de tip Hercules C-130, până în prezent staţionate la Manas, precizează postul de radio Cadena Ser, citând surse diplomatice.

În acelaşi moment, Franţa şi-a retras, de asemenea, forţele staţionate la Manas, situată lângă capitala kîrgîză, Bişkek, conform aceloraşi surse.

La Paris, Statul Major al forţelor armate a confirmat această retragere. "La începutul lui octombrie, (avionul de) aprovizionare francez şi cei aproximativ 30 de militari care îl deserveau au plecat de la Manas spre Duşanbe, unde îşi continuă misiunea", a anunţat Statul Major. "Acordul care îi autoriza să acţioneze în Kîrgîzstan a expirat, iar un nou acord se află, în continuare, în negociere", a precizat aceeaşi sursă.

Nimeni nu a fost, însă, în măsură să confirme această informaţie duminică, din cadrul Ministerului spaniol al Apărării.

Mii de militari aflaţi în drum spre Afganistan tranzitează, în fiecare an, prin baza de la Manas, care este, de asemenea, unul dintre principalele puncte de alimentare cu carburant pentru avioanele NATO angajate în această ţară.

Kîrgîzstanul a anulat, în martie, acordurile semnate cu Franţa şi Spania pentru utilizarea acestei baze, imediat după ce a anunţat că a luat hotărârea să o închidă pentru trupele americane.

În iunie, Kîrgîzstanul a acceptat să permită Washingtonului să utilizeze baza, în schimbul unei creşteri a valorii chiriei şi doar sub forma unui "centru de tranzit" pentru material nemilitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici