Miliţiile şiite au dizolvat Parlamentul yemenit şi au anunţat înfiinţarea unui Consiliu Prezidenţial

Miliţiile Ansaruallah, denumite şi Houthis, au dizolvat vineri Parlamentul yemenit şi au anunţat înfiinţarea unui Consiliu Prezidenţial, relatează Voice of America.

245 afișări
Imaginea articolului Miliţiile şiite au dizolvat Parlamentul yemenit şi au anunţat înfiinţarea unui Consiliu Prezidenţial

Miliţiile şiite au dizolvat Parlamentul yemenit şi au anunţat înfiinţarea unui Consiliu Prezidenţial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un purtător de cuvânt al miliţiilor Houthis a anunţat într-un discurs televizat că Parlamentul yemenit nu mai este legitim.

Miliţiile Ansaruallah, denumite şi Houthis, după numele liderului Abdel Malek al-Houthi, au preluat vineri controlul asupra Parlamentului de la Sanaa.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Comitetul Revoluţionar va alege o Adunare Naţională interimară care va înlocui Parlamentul dizolvat. Noua Adunare Naţională, alcătuită din 551 de membri, va alege un Consiliu Prezidenţial format din cinci membri care va guverna ţara pentru o perioadă interimară.

Yemenul este deja privat de Executiv de peste două săptămâni.

Susţinătorii rebelilor Houthis au sărbătorit în capitala Sanaa acest anunţ, în timp ce opozanţii lor au denunţat "o lovitură de stat".

Violenţele care afectează Yemenul din vară generează temeri privind o prăbuşire totală a statului, aşa cum s-a întâmplat în Somalia.

Preşedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi, care şi-a anunţat demisia la 22 ianuarie, s-a dovedit un aliat crucial al Statelor Unite, permiţându-le în special să desfăşoare atacuri cu avioane fără pilot împotriva militanţilor Al-Qaida pe teritoriul său. Preşedintele Hadi a fost ales în 2012 după plecarea lui Ali Abdallah Saleh, îndepărtat de la putere în cadrul valului de revolte din timpul Primăverii Arabe.

Yemenul este baza Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), considerată de Washington drept aripa cea mai periculoasă a reţelei extremiste, care a revendicat atentatul împotriva Charlie Hebdo la 7 ianuarie.

Statele Unite au anunţat că urmăresc situaţia şi că susţin o tranziţie politică "paşnică", fără să aibă în vederea modificarea dispozitivului lor la faţa locului.

Miliţiile Ansaruallah, care au preluat în septembrie controlul unei mari părţi din Sanaa, cer mai multă influenţă în instituţiile statului şi contestă proiectul de Constituţie care prevede transformarea Yemenului în stat federal cu şase regiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici