Ministru columbian: Exerciţiile militare programate în Venezuela sunt o ameninţare la nivel regional

Ministrul columbian de Externe, Carlos Holmes Trujillo, a declarat miercuri că exerciţiile militare pe care Venezuela le planifică la graniţa cu Columbia reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii regionale, potrivit Reuters.

416 afișări
Imaginea articolului Ministru columbian: Exerciţiile militare programate în Venezuela sunt o ameninţare la nivel regional

Ministru columbian: Exerciţiile militare programate în Venezuela sunt o ameninţare la nivel regional

Declaraţia oficialului columbian vine în contextul în care în ultima perioadă cele două state şi-au lansat reciproc acuzaţii privind securitatea.

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a emis marţi un ordin prin care le solicită Forţelor Armate să fie pregătite pentru un potenţial atac columbian şi a anunţat exerciţii militare la graniţă, după anunţul mai multor membri ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) privind o eventuală reînfiinţare a organizaţiei.

Doi lideri ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au postat săptămâna trecută în mediul online un videoclip în care anunţă că vor lansa o nouă ofensivă împotriva autorităţilor columbiene, la trei ani de la semnarea unui acord de pace între Guvern şi FARC. Autorităţile columbiene au anunţat la acea dată că există suspiciuni că filmarea ar fi fost realizată pe teritoriul Venezuelei.

„Aceasta este o ameninţare care reflectă constantele acţiuni greşite ale unui guvern care creează situaţii de criză”, a declarat Trujillo miercuri. „Este o ameninţare care nu are legătură doar cu Columbia, dar cu stabilitatea şi liniştea regiunii”, a spus el.

„Acest regim dictatorial (al preşedintelui Maduro, n.r.) favorizează prezenţa pe teritoriul său a organizaţiilor teroriste, nu doar columbiene, dar şi din alte părţi ale lumii”, a adăugat oficialul columbian.

Cele două state au o graniţă comună de 2.219 kilometri şi nu menţin relaţii diplomatice. Columbia este principala destinaţie a venezuelenilor care îşi părăsesc ţara din cauza crizei politice, sociale şi economice care afectează Venezuela de mai mulţi ani. În prezent, aproximativ 1,4 milioane de venezueleni trăiesc în Columbia.

Autorităţile de la Bogota au negat în repetate rânduri că ar avea planuri de a ataca Venezuela sau de a permite ca Statele Unite să lanseze atacuri împotriva acestei ţări de pe teritoriul columbian, în pofida acuzaţiilor în acest sens lansate de Nicolas Maduro.

Taguri:
columbia,
venezuela,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici