Ministrul Apărării din Regatul Unit: Marea Britanie va trimite militari în ţările baltice

Aproximativ 100 de militari britanici vor fi trimişi în Estonia, Letonia şi Lituania, pentru a combate agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi a oferi siguranţă statelor est-europene din NATO faţă de expansiunea militară rusă, a anunţat Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării.

511 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării din Regatul Unit: Marea Britanie va trimite militari în ţările baltice

Michael Fallon: Marea Britanie va trimite militari în ţările baltice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Michael Fallon, care se află la întâlnirea NATO din Bruxelles, a solicitat Rusiei să-şi schimbe strategia de luptă din Siria, unde a efectuat raiduri aeriene începând de săptămâna trecută, în sprijinul regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Implicarea Rusiei în conflictul din Siria dintre forţele guvernamentale şi rebeli este din ce în ce mai accentuată prin creşterea prezenţei militare în statul sirian, constituind unul dintre aspectele-cheie de pe agenda întâlnirii NATO.

NATO a exprimat îngrijorare atât faţă de susţinerea Rusiei oferită separatiştilor proruşi din estul Ucrainei care luptă împotriva forţelor ucrainene, cât şi faţă de campania de bombardare din Siria.

Alţi 25 de militari vor fi implicaţi într-o misiune de antrenare continuă în Ucraina, a precizat Fallon, citat de BBC News online.

Avioane de vântoare Typhoon care aparţin Forţelor Aeriene Regale britanice sunt mobilizate în regiunea baltică în fiecare an din mai 2014. În luna iunie a acestui an, câteva avioane de acest tip ce au plecat dinspre Estonia au interceptat şi au spionat aeronave militare ruseşti care survolau deasupra regiunii baltice.

Marea Britanie a trimis deja avioane de luptă, în acest sens, în statele baltice, urmând a fi mobilizaţi peste 100 de militari în aceste ţări. Fallon a declarat că decizia luată vine ca o măsură de "reasigurare a alianţilor noştri NATO, a statelor baltice şi a Poloniei", state îngrijorate de amplificarea acţiunii militare a Rusiei că au sprijinul militar al Marii Britanii.

O sursă apropiată ministrului britanic al Apărării a declarat că militari se aşteaptă să fie prezenţi în regiunea baltică în 90% din timp.

Aproximativ 1.600 de membri ai Forţelor Armate Ucrainene (UAF) au fost antrenaţi de 19 echipe militare britanice în opt locaţii stabilite în acest scop.

Încă 2.000 de militari ucraineni ar trebui să mai fie antrenaţi până la finalul anului prin acest program militar al Marii Britanice, urmând să acorde şi ajutor financiar Ucrainei în acest domeniu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici