Ministrul de Externe al Ungariei: Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru statele membre NATO

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi că este nerealistă perspectiva că Rusia ar ataca vreun stat membru NATO, informează site-ul agenţiei Reuters.

20083 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe al Ungariei: Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru statele membre NATO

Ministrul de Externe al Ungariei: Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru statele membre NATO

Această părere este în opoziţie cu cea a statelor membre NATO ce văd în Moscova o ameninţare reală.

Relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale s-au deteriorat în urma anexării Crimeei la teritoriul Rusiei, în martie 2014, şi din cauza susţinerii acordate separatiştilor proruşi.

Membri NATO, inclusiv Polonia şi statele baltice, şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa faptului că ar putea deveni posibile ţinte ale actelor ostile exercitate de Rusia. Luna trecută, liderii NATO au suplimentat efectivele NATO în Europa de Est.

"Nu cred că este o presupunere realistă în ziua de azi ca Rusia să atace vreun stat NATO", a declarat într-un interviu ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto.

Szijjarto a mai adăugat că fiecare membru NATO manifestă sentimente "de intensitate diferită" faţă de ameninţările percepute din partea Rusiei şi că el respectă şi alte puncte de vedere.

"Nu asta simţim legat de Rusia. Nu cred că Rusia prezintă o ameninţare existenţială pentru noi", a mai spus acesta.

Guvernul conservator al premierul Viktor Orban a garantat un acord cu Rosatom, întreprindere de energie atomică rusă, pentru construirea unor noi reactoare în Ungaria şi a promovat o relaţie "pragmatică" cu Rusia.

Cehia şi Slovacia au relaţii mai puţin tensionate cu Rusia. Premierul slovac, Robert Fico, a solicitat îndepărtarea sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, din cauza rolului pe care aceasta l-a avut în conflictele militare de pe teritoriul Ucrainei.

Dar tensiunile izbucnesc intermitent. Ministrul bulgar al Apărării a acuzat luna trecută Rusia de încălcarea spaţiului aerian, descriind acţiunea drept "o provocare faţă de Bulgaria şi faţă de forţele sale aeriene".

Întrebat de subiectul tentativei loviturii de stat din Turcia, Szijjarto, care descrisese anterior acţiunea drept "act terorist", a declarat că nu remarcă nici un fel de manifestări anti-democratice în Turcia. Potrivit premierului ungar întreaga situaţie a demoralizat restul aliaţilor NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici