Ministrul Justiţiei cere verificarea eventualelor înţelegeri între Guvernul italian şi Mafie

Ministrul italian al Justiţiei le-a cerut luni magistraţilor "să meargă până la capăt în aflarea adevărului" privind posibilele legături ale Guvernului cu Mafia siciliană în anii '90, evocate de presă, relatează AFP.

107 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei cere verificarea eventualelor înţelegeri între Guvernul italian şi Mafie

Toto Riina şi Bernardo Provenzano (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu mă pot pronunţa spunând că este adevărat sau fals", a declarat Angelino Alfano la Palermo (sud), citat de agenţia Ansa, ca reacţie faţă de declaraţiile procurorului Aldo Grasso privind un eventual schimb de proceduri între Mafie şi Executiv.

El a dat asigurări magistraţilor privind sprijinul Guvernului în demersurile lor.

Potrivit procurorului naţional antimafie Aldo Grasso, relaţiile din anii '90 între stat şi Cosa Nostra "au salvat viaţa a numeroşi oameni politici" pe care Mafia siciliană întenţiona să îi asasineze. Potrivit unui interviu dat publicităţii duminică de ziarul la Stampa, acesta menţionează în special numele fostului preşedinte al Consiliului, Giulio Andreotti, şi a altor trei miniştri.

Procurorul afirmă de asemenea că Mafia ar fi putut "organiza atentatul de la via Amelio (în care a fost ucis procurorul adjunct din Palermo, Paolo Borsellino, la 19 iulie 1992 - n. red.) pentru a «intensifica presiunea» tratativelor".

Salvatore Borsellino, fratele magistratului, s-a declarat luni "bulversat" de aceste declaraţii. "A-l considera pe fratele meu drept mielul sacrificat în cadrul unei negocieri între stat şi Mafia care a permis salvarea unor oameni politici mă tulbură". "De ce nu au spus înainte şi de ce nimeni nu a intervenit?", se întreabă acesta.

"În schimbul predării unor lideri mafioţi, în cazul prezent capturarea capilor Toto Riina şi Bernardo Provenzano, Mafia a beneficiat de un «tratament excelent pentru familii» şi «un tratament excelent în închisoare» şi un fel de «evaluare justă a responsabilităţii», a precizat Grasso citând termenii utilizaţi de un carabinier antimafia care ar fi participat la aceste acorduri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici