Ministrul ucrainean de Externe, în România: Rusia nu poate fragmenta UE. Europa e unită, luptă pentru valorile ei

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat, marţi, că Rusia nu poate fragmenta Uniunea Europeană, care până acum nu a avut o politică comprehensivă faţă de Moscova, dar în acest moment este unită şi luptă pentru valorile sale.

688 afișări
Imaginea articolului Ministrul ucrainean de Externe, în România: Rusia nu poate fragmenta UE. Europa e unită, luptă pentru valorile ei

Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean de Externe (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Rugat să comenteze vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Budapesta şi dacă există riscuri privind relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina în acest context, şeful diplomaţiei de la Kiev a declarat că această vizită "nu înseamnă că parteneriatul tradiţional dintre Ucraina şi Ungaria este în pericol". "Avem relaţii bune pe plan politic, economic, legături interumane, avem mulţi etnici ungari, în special Transcarpatia", a precizat Klimkin, în cadrul unei întrevederi cu jurnalişti români.

"Pentru Ungaria este deosebit de important să menţină unitatea europeană şi transatlantică. Este bine că Ungaria negociază cu Rusia un nou acord privind gazele sau vreun împrumut pentru construirea unei centrale nucleare, dar ar trebui să fie foarte clară poziţia Ungariei: de partea valorilor şi regulilor europene. Şi locul Ungariei este în cadrul comunităţii europene şi transatlantice", a afirmat Pavlo Klimkin.

"Nu am niciun fel de îngrijorări că Rusia poate fragmenta UE, deoarece Uniunea Eruopeană nu a avut niciodată o politică comprehensivă faţă de Rusia. A fost întotdeauna o mare provocare. Dar acum UE este unită şi luptă pentru valorile sale şi pentru a fi împreună în aceste momente importante", a mai spus şeful diplomaţiei ucrainene, care a vizitat marţi România.

În ceea ce priveşte relaţia cu NATO, Pavlo Klimkin a reamintit că Rada a aprobat, în decembrie anul trecut, renunţarea la neutralitate, dar că în momentul de faţă Ucraina se concentrează pe reforme în vederea "îmbunătăţirii standardelor, în special în sectorul apărării şi de securitate".

"După atingerea standardelor NATO privind apărarea şi securitatea va depinde de cetăţenii ucraineni să decidă care va fi drumul politic al Ucrainei. (...) În urmă cu un an nu aveam forţe militare adevărate, nu aveam un sector de securitate, parţial fusese distrus, parţial furat, acum avem forţe militare de care putem fi mândri. Dar încă nu sunt la nivelul NATO, ca cele româneşti. Ambiţia noastră este să atingem acest nivel, să atingem standardele NATO şi să decidem ce se va întâmpla în viitor", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici