Misiune istorică: India lansează o rachetă care va duce un vehicul pe Lună

India lansează o misiune istorică la finalul căreia un vehicul va ajunge pe suprafaţa Lunii. Racheta care va transporta vehiculul pe Lună va fi lansată vineri, potrivit BBC.

1497 afișări
Imaginea articolului Misiune istorică: India lansează o rachetă care va duce un vehicul pe Lună

Sursa foto: Twitter

Cea de-a treia misiune a indienilor pe Lună are scopul de a fi prima care să aterizeze în apropierea polului sudic puţin explorat.

Nava Chandrayaan-3 urmează să decoleze vineri la ora locală 14:35 (09:05 GMT) de la centrul spaţial Sriharikota. Modulul de aterizare ar trebui să ajungă pe Lună pe 23-24 august, au declarat oficialii indieni.

În cazul în care misiunea va reuşi, India va fi doar a patra ţară care va realiza o aterizare pe Lună, după SUA, fosta URSS şi China.

Şeful Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (Isro), Sreedhara Panicker Somanath, a declarat că obiectivul este să se obţină o aterizare uşoară pe suprafaţa Lunii

Chandrayaan-3 cântăreşte 3.900 de kilograme şi a costat 6,1 miliarde de rupii (75 milioane de dolari). Roverul are 26 de kilograme şi poartă numele Pragyaan, cuvântul sanscrit pentru înţelepciune.

După decolarea de vineri, nava va avea nevoie de aproximativ 15-20 de zile pentru a intra pe orbita Lunii. Oamenii de ştiinţă vor începe apoi să reducă viteza rachetei în următoarele câteva săptămâni pentru a o aduce la un punct care să permită o aterizare uşoară.

Dacă totul va decurge conform planului, roverul cu şase roţi se va catapulta de la bordul navei apoi şi se va plimba printre rocile şi craterele de pe suprafaţa planetei, adunând date şi imagini care vor fi trimise pe Pământ pentru a fi analizate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici