Moartea lui Muammar Kadhafi ar putea constitui o crimă de război

Moartea fostului lider libian Muammar Kadhafi ar putea constitui o crimă de război, a apreciat joi, la New York, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Luis Moreno Ocampo.

1195 afișări
Imaginea articolului Moartea lui Muammar Kadhafi ar putea constitui o crimă de război

Moartea lui Muammar Kadhafi ar putea constitui o crimă de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-am exprimat îngrijorările" către Guvernul de tranziţie libian şi am întrebat cum vor fi judecate crimele comise de cele două tabere în timpul revoltei care a condus la înlăturarea liderului libian.

"Moartea lui Muammar Kadhafi este una dintre problemele care trebuie clarificate - a şti ce s-a întâmplat - pentru că există suspiciuni serioase că ar fi fost o crimă de război", a declarat presei Moreno Ocampo.

Dat în urmărire de la cucerirea oraşului Tripoli în august, colonelul Kadhafi a fost ucis la 20 octombrie la Sirta, în circumstanţe încă neclare, de rebeli libieni, după ce a fost capturat.

"Din cauza schimbării circumstanţelor, cauzată de moartea sa", judecătorii Curţii Penale Internaţionale au ordonat la 22 noiembrie închiderea dosarului lui Muammar Kadhafi, care făcea obiectul unui mandat de arestare pentru crime contra umanităţii.

Luis Moreno Ocampo a precizat că autorităţile libiene vor informa CPI la 10 ianuarie cu privire la un eventual transfer către Haga, unde se află sediul Curţii, al unuia dintre fiii lui Kadhafi, Seif al-Islam, arestat luna trecută.

Acesta este vizat de la 27 iunie de un mandat de arestare al CPI pentru crime contra umanităţii, respectiv omucidere şi persecutare, comise începând din 15 februarie, în timpul reprimării revoltei populare, care s-a transformat în război civil (15 februarie-23 octombrie).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici