Mohammed Emwazi, acuzat că este călăul japonezului Kenji Goto

Bărbatul mascat care l-a ucis pe ostaticul japonez Kenji Goto este Mohammed Emwazi, londezul în vârstă de 26 de ani devenit imaginea Statului Islamic, una dintre cele mai crude organizaţii teroriste, susţine un fost translator al jihadiştilor care a declarat pentru Sky News că a asistat la crimă.

241 afișări
Imaginea articolului Mohammed Emwazi, acuzat că este călăul japonezului Kenji Goto

Kenji Goto, Mohammed Emwazi şi Haruna Yukawa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Translatorul a vorbit, într-un interviu exclusiv acordat postului de televiziune, despre influenţa pe care teroristul căutat o are în cadrul Statului Islamic (SI).

Sub pseudonimul "Saleh", el a declarat că Mohammed Emwazi, alias "John jihadistul", este angajat ca şef al călăilor ostaticilor străini de către aripa media a Statului Islamic şi că, din această poziţie, influenţa sa este temută şi respectată în cadrul organizaţiei.

În acest interviu, acordat din Turcia, unde afirmă că s-a refugiat pentru a scăpa de SI, Saleh a explicat într-o engleză stricată că a fost folosit de grupare pentru a-i convinge pe ostaticii străini că se aflau în siguranţă.

El este singura persoană care afirmă că l-a văzut pe Emwazi comiţând o crimă.

"Când l-a omorât pe Kenji Goto am văzut pe viu acest lucru, dar nu de aproape, ci de la ceva" distanţă, spune transfugul. "După ce l-a omorât, trei-patru persoane au venit, au luat cadavrul şi l-au pus într-o maşină. După aceea John a plecat în altă direcţie", continuă el.

"Şeful cel mare era acolo cu ei. Bărbatul turc a spus «pune camera asta aici, mută-te acolo», dar John era marele şef. Tot timpul le spunea tuturor «mai repede, mai repede, trebuie să terminăm». Deci îl respectau. Doar el dă ordine - ceilalţi le execută", adaugă fugarul.

Saleh sugerează că Emwazi impune atât de mult respect în cadrul grupării din cauza voinţei sale de a omorî străini.

"Poate din cauză că foloseşte cuţitul", a declarat el. "Eu nu pot să înţeleg de ce este atât de puternic. Un bărbat poate ucide, iar toţi oamenii îl vor respecta. Oricine (din SI) poate să omoare un bărbat sirian. Dar (străini) numai John", a subliniat el.

Saleh susţine, de asemenea, că ostaticii capturaţi şi omorâţi de către grupare erau supuşi la numeroase execuţii false, până când "procedura" se desfăşura "normal". Acest lucru poate explica de ce ostaticii par calmi în înregistrările execuţiilor postate online de către jihadişti.

Emwazi a crescut în nord-vestul Londrei şi a absolvit Universitatea din Westminster, obţinând o diplomă în domeniul programării IT, după care a plecat în Siria, în 2013, iar ulterior s-a înrolat în SI.

Potrivit activiştilor de la CAGE, britanicul, născut în Kuwait, era "extrem de amabil" şi "extrem de blând", dar a fost hărţuit de către serviciile de securitate din Marea Britanie. Familia lui Emwazi s-a declarat "puternic şocată" de faptul că "frumosul tânăr" a devenit membru SI, a declarat Asim Qureshi, director de cercetare în cadrul asciaţiei cu sediul la Londra care militează împotriva politicilor de stat dezvoltate în cadrul "războiului contra terorismului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici