Dezvăluiri din interiorul grupării Stat Islamic: De ce ostaticii sunt relaxaţi înaintea execuţiei

Un fost membru al organizaţiei Stat Islamic a dezvăluit metoda prin care răpitorii din cadrul grupării îi determină pe ostatici să se "relaxeze" în faţa camerelor de luat vederi.

74762 afișări
Imaginea articolului Dezvăluiri din interiorul grupării Stat Islamic: De ce ostaticii sunt relaxaţi înaintea execuţiei

Sky News: SI repetă execuţiile ostaticilor pentru a-i determina să se "relaxeze" în faţa camerelor (Captura video)

Potrivit paginii electronice a postului Sky News, un fugar din SI a dezvăluit că militanţii îi supun pe ostaticii străini la rutina unor false execuţii şi le pun nume arabe înainte să-i omoare.

Sub numele "Saleh", fostul membru SI a declarat în exclusivitate pentru Sky News că a fost angajat de un bărbat turc din cadrul grupării pentru a-i asigura pe ostatici că vieţile nu le sunt în pericol, în pofida faptului că el ştia că urmau să fie omorâţi.

Repetiţiile execuţiilor sunt organizate astfel încât, atunci când vine momentul să fie omorâţi, ostaticii nu se aşteaptă să fie ucişi şi sunt "relaxaţi" în timpul filmării, susţine Saleh. Turcul "îmi zicea «spune-le că nu e nicio problemă, e doar o înregistrare video, nu te omorâm, vrem ca Guvernul tău să nu mai atace Siria. Nu avem nicio problemă cu tine, tu eşti dar un vizitator»", afirmă el.

"Aşa că (ostaticii) nu-şi fac griji. Le spuneam întotdeauna «nu-ţi face griji, nu contează, nu e nimic periculos pentru tine». Dar, într-un final, eram sigur" că aveau să fie ucişi, subliniază transfugul. "Poate că ei (răpitorii) ridică vocea, dar fără să lovească. (Călăul) îi spune într-una (ostaticului) «este o repetiţie, nu-ţi fie frică»", adaugă el.

"Am să explic. El vrea ca atunci când într-adevăr te omoară, (acest lucru) să nu-ţi fie întipărit în minte. Iar tu (ostaticul) trebuie să repeţi acest mesaj: «Fac parte din ISIS (Statul Islamic în Siria şi Irak, fostul nume al SI), voi rămâne şi voi continua»", spune Saleh.

El a lucrat ca translator înainte să fie recrutat de SI şi susţine că a fugit peste frontiera cu Turcia pentru a scăpa de grupare şi că a avut grijă de un ostatic cu accent englezesc.

"Acest bărbat este din Anglia sau Olanda, nu sunt sigur. Vorbea englezeşte aşa de frumos. Uneori nu înţelegeam ce spunea", declară fugarul. Bărbatul turc "purta o mască, iar toate întrebările erau despre arme, despre serviciul în Siria. «Cine te-a trimis în Siria? Cine este partenerul tău acolo? Când ai venit în Siria? Unde stai? În Idleb? În Alep?». El răspunde întotdeauna «Nu, sunt presa, sunt presa»", adaugă el.

"După ce mi-a răspuns, bărbatul turc i-a repetat «nu-ţi face griji, nu-ţi face griji». După aceea (ostaticul) era foarte speriat", continuă el.

Saleh susţine că ostaticilor li se dau nume arabe, pentru a-i convinge că se află printre preteni şi pentru a fi calmaţi. El afirmă că lui Kenji Goto i s-a dat numele "Abu Saad".

SI "le dădea ostaticilor o idee: «Ar trebui să te faci musulman şi să vii cu noi». Când am fost la repetiţie, el (turcul) i-a spus lui (Kenji) Goto Abu Saad. Poate, mă gândeam eu, li se părea prea greu numele Kenji Goto", spune el. "Poate că nu puteau să spună (Kenji Goto), aşa că (i-au spus) Abu Saad. Dar am observat că Goto, atunci când ei i-au spus Abu Saad, s-a relaxat", subliniază acesta.

Saleh a mai declarat că Mohammed Emwazi, alias "John jihadistul", este angajat ca şef al călăilor ostaticilor străini de către aripa media a Statului Islamic şi că, din această poziţie, influenţa sa este temută şi respectată în cadrul grupării.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici